A Mercedes szerint szorosabb az élmezőny

A Mercedes továbbra is komolyan veszi az összes ellenfelet, hiszen bárki találhat „csodaszert” a szabályváltozáskor – jelentette ki a csapat sportigazgatója, Toto Wolff, aki a barcelonai tesztek alapján úgy érzi, szorosabbá vált az élmezőny.

Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com) Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com)Az idei szezon a királykategóriában, és annak címvédő csapatánál is a megújulásról szól: a sportág egy új korszak küszöbén áll, a Mercedesnél pedig több fontos személyi változás is történt miután a világbajnok, Nico Rosberg visszavonult, a technikai részleg vezetését pedig James Allison vette át a Williamshez igazoló Paddy Lowe-tól.

„Ez az első alkalom, hogy a Forma–1-ben azért változnak a szabályok, hogy az autók gyorsabbak legyenek” – jelentette ki Wolff az új éra kapcsán. „A vezetőség is új, kíváncsian várjuk, hogyan tudják előre vinni a sportágat. Nálunk is fontos változások történtek, szóval eléggé mozgalmas hónapokat tudhatunk a hátunk mögött. Ugyanakkor ez egy rendkívül izgalmas időszak is” – mutatott rá, majd hosszabban beszélt az új autókról és a róluk szerzett első tapasztalatokról.

„Az volt a cél, hogy ezek a gépek legyenek a leggyorsabbak az F1 történelmében. Az eredményeket látva lesz módunk ennek elérésére. Korábban nem tettünk még ilyet, szóval ez egy radikális változás. Látványosabbá is tettük őket. Miután beszéltünk a versenyzőkkel, elmondhatjuk, hogy az autók agresszívak is, amilyennek az F1-eseknek lenniük kell. A pálya mellől is figyelemreméltóbbnak tűnnek, mint az elődeik. Rajongói szempontból – és egy részem mindig is rajongó marad – ez tényleg különleges. Minden motorsportrajongó látni akarja őket mozgás közben” – magyarázta.

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)Az Ausztrál Nagydíj előzetesében a Rosberg helyére lépő Valtteri Bottas és Lewis Hamilton kettőséről is szó esett. „Remek helyen vannak. A megbeszélések alapján úgy tűnik, a kapcsolatuk baráti és tiszteletteljes. Izgalmas időszak ez, hiszen az új autók komolyabb fizikai kihívások elé állítják őket. Mindketten érezték ezt a teszteken. A G-erők hatalmasak! Emiatt lesz 2017-ben ismét kihívásokkal teli a Forma–1” – hangsúlyozta.

Amikor szóba kerültek a célok, Wolff a tőle megszokott óvatos mondatokkal állt elő, kiemelve, hogy a múlt sikerei nem jelentenek garanciát arra, hogy folytatódik a Mercedes sikersorozata. „Az elmúlt három évben nagyon eredményesek voltunk, de egyik csapat sem őrizte még meg az előnyét egy ilyen jelentős szabályváltozás után. A csapatnak tehát pont ezt írta fel az orvos. Ez egy jó kihívás. Az elvárások kezelése külön művészet. Nem fontos túl alacsonyra lőni őket, de kezelhetőnek kell lenniük. Most mindenki nulláról indul. A lehetőség adott, hogy minden csapat kockázatot jelentsen. Csak nézzünk vissza 2009-re, milyen kiszámíthatatlan lett az F1, és a Brawn nyert azután, hogy a csapat fennmaradása is veszélybe került.”

„Minden riválist komolyan veszünk és tiszteletben tartunk, hiszen mindenki találhat varázsszert. Mind tele vannak okos emberekkel, akik a legjobbak a saját területükön. Keményen dolgoztunk a télen, és ha nem mi leszünk a leggyorsabbak Melbourne-ben, akkor rá kell jönnünk, miért nem, és mit kell tennünk azért, hogy visszajussunk a csúcsra. Elszántan és energetikusan kezeljük ezt a kihívást. A kudarc hosszú távú lehetőséget nyújthat, hiszen folyamatosan fejlesztened kell magad. Barcelona alapján mintha közelebb lenne a mezőny, de majd meglátjuk, mi lesz Melbourne-ben, hiszen továbbra sem ismerjük a többiek beállításait” – zárta gondolatát.

Toto Wolff (Fotó: Moy / XPB Images) Toto Wolff (Fotó: Moy / XPB Images)