Az alapító nem sok jót jósol a Saubernek

A Sauber-istállót alapító Peter Sauber nem sok jót jósol korábbi csapatának, ami érzése szerint a szezon kezdetétől fogva a mezőny végén lesz. Az F1-től eltávolodó üzletember nyilatkozata során az alakulattól való távozásról is beszélt.

Marcus Ericsson (Fotó: xpbimages.com) Marcus Ericsson (Fotó: xpbimages.com)A svájci istálló az elmúlt években folyamatosan anyagi gondokkal küzdött, tavaly pedig a csőd réme is megkísértette őket. Végül sikerült megmenekülniük a megszűnéstől, miután a Longbow Finance nevű vállalat felvásárolta az alapító tulajdonrészeit. Érkezésük óta újra „beindult az élet” a csapatnál, hiszen több szakembert is igazoltak, 2017-re pedig folyamatos fejlesztést terveznek.

Ennek ellenére az idei év nem lesz egyszerű, hiszen a Ferrari 2016-os erőforrásait használják majd, mellyel már a teszteken is a leglassabbak között voltak, később pedig várhatóan még nagyobb hátrányba kerülnek, a riválisok ugyanis minden újítást megkapnak majd motorjaikhoz. Erről a helyzetről az alapító, Peter Sauber sem tudott túl sok pozitívumot mondani. „Tíz csapat van, a Sauber pedig már a 10. helyről indul” – nyilatkozta a Sonntagsblicknek.

Peter Sauber és  Monisha Kaltenborn (Fotó:  Batchelor / XPB Images) Peter Sauber és Monisha Kaltenborn (Fotó: Batchelor / XPB Images)„Remélem, azért leelőznek egy-két csapatot. De az F1-ben nincsenek csodák. Ha megnézzük a BMW utáni időszakot, akkor látjuk, hogy 2012 volt az utolsó igazán jó év, utána pedig minden nehezebb lett a pénzügyi források szűkössége miatt. A 2017-es autó fejlesztése szempontjából a május és a szeptember közötti időszak fontos volt, és pont akkor hiányoztak a pénzek” – magyarázta.

A tapasztalt sportvezető nyilatkozata során a csapattól való távozásról is beszélt, és azt is elhintette, hogy bár semmi köze sincs már az alakulathoz, nem fogja érzelemmentesen figyelni annak szereplését. „Kellett egy kis idő, hogy feldolgozzam a cégemtől való elválást. Nem volt egyszerű, voltak álmatlan éjszakáim. Az összeomlás valós lehetőség volt az istálló számára, szóval igazi kötéltáncot lejtettünk” – utalt a tavalyi válságos helyzetre.

„Nem igazán tartom a kapcsolatot Monisha Kaltenbornnal (a jelenlegi csapatvezetővel). Néhány alkalmazottal igen, de már nincs irodám, és sosem vagyok a központban. Azt mondták, én vagyok az alapító, és a Sauber név fontos számukra, de összességében már elváltunk. Jobb is így, ma már semmi közöm sincs a céghez” – zárta gondolatát.

Marcus Ericsson (Fotó: XPB) Marcus Ericsson (Fotó: XPB)