Musorujsag
Élő Eredmények

Csipes Tamara: Tavasszal az a legnehezebb, hogy ne pánikoljak

kajakkenusport.hu
Március eleje óta Sevillában edzőtáborozik olimpiai bajnok kajakosunk, Csipes Tamara. A Budapesti Honvéd versenyzője tavaly kiemelkedő formában nyitotta a szezont, az áprilisi tájékoztató versenyen legyőzte Kozák Danutát K-1 500 méteren, és végig kiemelkedően szerepelt.

„Igazából egyszerűbb lenne, ha ez az interjú májusban készülne, mert akkor többet tudok mondani arról, hogyan is megy a kajakozás – viccelődött Csipes Tamara. – Egyelőre gyűjtjük a kilométereket, természetesen az evezés most a hangsúlyos edzés, amit nagyon élvezek. Az idén később lesznek a versenyek, mint 2016-ban, és ez megnyugtató, ugyanakkor ilyenkor mindig olyan távolinak tűnik, hogy egyszer majd gyorsan kajakozik az ember. Nekem pontosan ez a legnehezebb tavasszal: ne pánikoljak azon, hogy nem lesz jó a formám. Ez minden évben előjön, ezért sem szeretek ilyenkor még arról beszélni, hogy is állok a kajakozással.”

Csipes Tamara a riói olimpiát megelőző felkészülési időszakban nagy levegőt vett, teljes szemléletváltáson ment keresztül, ami látványos előrelépést hozott. Az olimpiát követő időszakban sokan visszavesznek a tempóból, afféle pihenőévként fogják fel a folytatást, de mint mondja, az ő életében ez a szemléletváltás nem időszakos dolog.

Csipes Tamara - MTI Fotó: Kovács Tamás Csipes Tamara – MTI Fotó: Kovács Tamás

„A szemléletváltást nem át kell menteni egyik évről a másikra, hanem egyszer s mindenkorra meg kell változtatni az életed, és ez úgy érzem, nekem sikerült is – folytatta a versenyző. – A legnagyobb feladatot az jelenti számomra, hogy ne fáradjak el fejben és ne adjam fel, ha úgy érzem, hogy nehéz vagy esetleg nincs kedvem valamihez. Hiszen most már tudom, hogy én is tudok jó lenni. A lényeg, hogy akarjam, és soha ne elégedjek meg azzal, ami éppen van. Lehet, hogy egy kicsit sokat jár az agyam, néha el is fáradok benne, de rájöttem, hogy sportolni csakis érzelmi alapon tudok.”

A felkészüléshez tavaly ősszel egy jó csapat kovácsolódott az olimpiai bajnok köré. A Csipes-csoportban edz a tavaly három ifjúsági világbajnoki címet szerző Homonnai Luca, a K-1 1000 méteren világbajnok Medveczky Erika és az ifjúsági olimpiai bajnok Farkasdi Ramóna is.

„Jó a csapategység, és úgy érzem, ebből mindenki csak profitálni fog – magyarázta Csipes Tamara. – Szerintem az a jó csoport, ahol senki sem szenved hátrányt a másik miatt. Nekem ez nagyon fontos, mert korábban én sokszor éreztem, hogy kilométerekkel vagyok lemaradva a többiektől, még akkor is, ha ténylegesen nem voltam. Szeretném, ha körülöttem ezt nem éreznék az emberek az edzésen, mert csak akkor lehet száz százalékot nyújtani, ha minden jó.”

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Csipes Tamara: Ha csak egy mondata is segített, már megérte
A Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium vendége volt a kajaknégyes tagjaként Rióban olimpiai bajnok Csipes Tamara, aki azon túl, hogy a rendszeres testmozgás fontosságát hangsúlyozta a diákoknak, élménybeszámolót is tartott a csillogó szempárok előtt.
Kajak-kenu