Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton akár már év végén is távozhat – Coulthard

Mirror, Speedweek
Ha újra világbajnok lesz, Lewis Hamilton már év végén követheti Nico Rosberg példáját, és visszavonulhat David Coulthard szerint.
Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

Még el sem rajtolt az új idény, Nagy-Britanniában úgy tűnik, máris sokakat foglalkoztat a kérdés, mi lesz Lewis Hamiltonnal 2017 után. Az apropót a háromszoros világbajnok „ősi” riválisának, Nico Rosbergnek a visszavonulása szolgáltatta ehhez, mely derült égből villámcsapásként következett be.

A múlt héten az 1996-os világbajnok, Damon Hill elmélkedett arról, hogy a Mercedes jobban teszi, ha a 2016-os történések után esdekelve keresi bajnoka kegyeit, máskülönben őt is elveszítheti. Ezúttal pedig Hill korábbi csapattársa, David Coulthard beszélt arról egy bakui rendezvényen, hogy ő bizony el tudná képzelni, ha Rosberg után Hamilton is belefáradna a királykategóriába.

„Mennyi ideje van még a visszavonulás előtt? Talán kevesebb is, mint azt szeretnénk” – kezdte eszmefuttatását a Williams, a McLaren és a Red Bull korábbi versenyzője. „Meglepődnék, ha még harmincöt fölött is ezt csinálná, mivel nagyon fiatalon kezdte. Én harminchét voltam, amikor abbahagytam, de én később is kezdtem nála. Az életben mindig nehéz frissnek és izgalmasnak látni valamit tíz-húsz éven keresztül. Ő is »csinálhat egy Rosberget«, és elsétálhat, ha megnyeri az idei bajnokságot.”

„Ha minden jól megy neki, vannak pillanatok, amikor látod a színtiszta élvezetet Lewisnál, a fiút a férfiban. Amíg ez a fény időről időre fel-felvillan, addig folytatni fogja. De ha a szenvedély alábbhagy, másokat még átverhetsz, de önmagadat már nem. Erre akár már év végén sor kerülhet, de akár már a szezon alatt is megtörténhet. Megtehetné, hogy azt mondja: »A francba is, én megyek!« Nem hinném, hogy a pénz motiválná őt, és megengedheti magának, hogy így döntsön” – vélekedett a skót.

Lewis Hamilton és David Coulthard (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton és David Coulthard (Fotó: xpbimages.com)

Persze az sem mindegy, hogyan alakul Hamilton helyzete a Mercedesen belül Rosberg távozása után. Vajon Valtteri Bottas is kedvét veheti a folytatástól? Coulthardnak vanak kétségei. „Minden sportoló eléri saját csúcsát, és ha nem áll meg ott, akkor jön a hanyatlás. Talán Hamilton szembetalálkozik azzal, aki túlszárnyalhatja őt. Bottas williamses eredményei azt sugallják ugyan, hogy nincs egy szinten Lewisszal, de emlékezzünk arra, hogy Peter Warr egyszer azt mondta, Nigel Mansell nem fog egyetlen futamot sem nyerni, »ameddig lyuk van a s***emen«. Aztán Nigel nagyon is sokat nyert, mert kivételes autókat kapott, és világbajnok is lett. Talán Bottas is hirtelen felragyog egy nyerő autóban, amire senki sem számít –Hamilton sem.”

Hill Hamilton kapcsán a tavalyi abu-dzabi eseményeket is kiemelte, és megjegyezte, az ott történtek után még büntetéssel fenyegető Mercedesnek a folytatásban másképpen kell viszonyulnia versenyzőjéhez. Rosberg bejelentése után Toto Wolffék szíve feltűnően meg is lágyult Hamiltont illetően, és bár ez elsőre talán visszatetszőnek tűnhet, Coulthard szerint nincsenek véletlenek: az efféle kiváltságokat csak a legnagyobbak élvezhetik.

„Valamennyi nagyság irányította a csapatát, míg az olyanok, mint én, akik nem voltunk annyira tehetségesek, a csapat irányítása alatt álltunk. Tudat alatt tisztában voltam azzal, hogy nekem nagyobb szükségem van rájuk, mint nekik rám. Amilyen intelligens volt Abu-Dzabiban, amilyen tempója volt ahhoz, hogy nyomás alá helyezze Rosberget, és ahogyan szembement a csapatával, az a legmagasabb szint volt. Vannak dolgok, amelyek bizonyos versenyzőket, őt, Schumachert, Sennát és a többieket kiemelik. A maximális nyomás mellett is teljesen tisztán látnak, miközben más versenyzők nem képesek kezelni ezt a helyzetet. Az olyan fickókat, mint Hamilton vagy Alonso, éppen azért fizetik meg olyan jól, mert nem találnak mást, aki ugyanígy végezné a munkáját” – mutatott rá Coulthard.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek