Musorujsag
Élő Eredmények

Szöllősi György állami felkérésre képviseli futballhagyományainkat

MTI
Szijjártó Péter előterjesztésére Áder János köztársasági elnök Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé nevezte ki Szöllősi Györgyöt.

Szijjártó Péter a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapjának pénteken elmondta, hogy a Nemzeti Sport főszerkesztőjének – aki egyben a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke is – feladata a magyar futball hagyományának és Puskás Ferenc örökségének nemzetközi képviselete lesz.

„Az elmúlt években Puskás-szobor létesült Madridban, Melbourne-ben, kétnyelvű emléktábla hirdeti a magyar híresség sikereit Glasgow-ban és Athénban, kiállításon mutatta be a Puskás Intézet az örökség különleges tárgyait Madridban, Athénban, Manchesterben, Kolozsváron és Szatmárnémetiben. Ebben az évben az 1956-os emlékbizottság támogatásának köszönhetően Puskás Ferenc fényképes életrajza már hét nyelven lesz elolvasható, és a Puskás Hungary című dokumentumfilmet is bemutatták a világ számos pontján. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ennek a munkának a folytatását, kiterjesztését kéri Szöllősi Györgytől, hogy koordinálja, segítse mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a gazdag magyar futballkultúrának állítanak emléket bárhol a világon, hogy hazánk jó hírét, megítélését, a számos más nemzetnek is sok örömet szerző futballnagyságaink emlékének ápolásával is árnyaljuk és gazdagítsuk” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kiemelte, Puskás Ferenc – a magyar kormány által már hivatalosan hungarikummá nyilvánított – életművével, a legendás magyar Aranycsapat kapitányaként, majd a világ máig legsikeresebb klubja, a Real Madrid gólkirályaként több nemzedékre gyakorolt különleges hatást, „újabb és újabb dicsőséget hozva a magyarokra, újabb és újabb híveket toborozva a fair play, a csapatszellem, a becsületes küzdelem értékeit hordozó labdarúgósportnak”.

„Ezekre az értékekre büszkék vagyunk mi, magyarok, érdemes ezeket képviselnünk a diplomáciai munkában is, és emlékeztetnünk rájuk a világot” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette: ebben a munkában kulcsszerep jutott Szöllősi György sportújságírónak, Puskás Ferenc életrajzírójának.

További tartalmak