Musorujsag
Élő Eredmények

Ausztráliában élesben debütál a videóbíró

MTI
A helyi tesztelések pozitív eredménnyel jártak, így mostantól alkalmazzák a videóbíró-rendszert az ausztrál labdarúgó élvonalban.

A technológia első használatára az A-League-ben pénteken, a Melbourne City és az Adelaide United mérkőzésén kerül sor.

Ben Wilson, az ausztrál szövetség játékvezetői testületének vezetője szerint a nehézségek nagy részén sikerült felülkerekedni az alsóbb osztályú mérkőzéseken elvégzett próbák során. Mint mondta, a szabálytalanságok megítélése, a döntéshozatalhoz szükséges idő lerövidítése és annak kommunikációja állt a tesztelések középpontjában. Azoknak, akik attól tartanak, hogy a videóbíró alkalmazása megtöri a mérkőzések ritmusát, Ben Wilson azt üzente, hogy 30-40 másodperc elég a döntésekhez.

„A fő cél az, hogy helyes ítéletek szülessenek. Ez a legfontosabb. Ha pedig ez egy kicsivel több időt vesz is igénybe, az nem nagy probléma” – vélekedett.

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) tavaly márciusban engedélyezett kétéves próbaidőszakot a videóbíró tesztelésére. A testület múlt pénteki ülése után Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség elnöke azt mondta: reálisnak tarja, hogy a jövő évi, oroszországi világbajnokságon alkalmazzák majd a rendszert.

A technológia múlt kedden a franciák és a spanyolok párizsi barátságos mérkőzésén (0-2) a középpontba került, mivel két esetben az eredeti döntés megváltoztatására kényszerítette a vezetőbírót. Előbb a franciák gólját nem adta meg a játékvezető, miután a visszajátszásból kiderült, hogy az Antoine Griezmannt helyzetbe hozó csapattárs előzőleg lesen állt, majd a spanyolok második találatát érvényesnek ítélte a technikai segítség igénybe vétele után, noha az asszisztens lest jelzett. Ez volt az első alkalom, hogy Franciaországban nemzetközi mérkőzésen bevetették a videóbírót.

A FIFA égisze alá tartozó hivatalos tornán tavaly decemberben, a klubvilágbajnokságon vették először igénybe a rendszert, akkor Kassai Viktor folyamodott a külső technikai támogatáshoz az egyik elődöntős mérkőzésen egy büntető megítélésénél.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A videóbíró is játszott a francia-spanyolon
A spanyol Gerard Deulofeu gólt szerzett, egy másikat pedig előkészített a francia labdarúgó-válogatott elleni, keddi, párizsi felkészülési mérkőzésen, de a rivaldafény nemcsak rá, hanem a videóbíróra is irányult, a találkozón alkalmazott rendszer ugyanis több esetben is az eredeti döntés megváltoztatására kényszerítette a vezetőbírót.
Külföldi futball
Rögbiből vett példával újítana a labdarúgás
Pierluigi Collina, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Játékvezetői Bizottságának elnöke üdvözli a videótechnológiát, és határozottabb fellépést sürget a pályán tiszteletlenül viselkedő játékosokkal szemben.
Külföldi futball