Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb hét orosz atléta kapott engedélyt

MTI
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) doppingügyeket felülvizsgáló tanácsa újabb hét orosz sportolónak adott versenyzési jogot.

Közöttük van két világbajnok, a 2015-ös pekingi vb-n első magasugró, Marija Kucsina és az ugyanott 110 méter gáton aranyérmes Szergej Subenkov.

Rajtuk kívül a fedettpályán Európa-bajnok Danyiil Ciplakov (magasugrás), továbbá Ilja Mudrov (rúdugró), Szergej Sirobokov (gyaloglás), Olga Mullina (rúdugrás) és Jana Szmerdova (gyaloglás) kapott engedélyt.

A szövetség hangsúlyozza, hogy az érintettek függetlenként indulhatnak, s erről hamarosan minden versenyszervezőt értesít majd. Az illetékes bizottság korábban öt orosz atlétának adott versenyzési jogot.

Az IAAF 2015 novemberében függesztette fel az orosz szövetséget, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlik. Döntésével egyúttal valamennyi orosz atléta nemzetközi versenyzési jogát is felfüggesztette.

Ezt a határozatot legutóbb február elején vizsgálta újra, s döntött annak fenntartásáról. Januárban ugyanakkor új feltételrendszert alakított ki azoknak az orosz versenyzőknek, akik indulni szeretnének nemzetközi viadalokon. Ennek érdekében az ország atlétáinak kérvényt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy független színekben részt vehessenek a versenyeken.

További tartalmak