A tesztpilóta is érzi: frusztrált a hangulat a McLarennél…

A csapattal tegnap tesztelő Oliver Turvey szerint a McLaren a Honda motorproblémái ellenére is pozitív maradt, azt viszont nem titkolja, hogy jelenleg eléggé frusztrált az istállón belüli hangulat…

Oliver Turvey (Fotó: XPB) Oliver Turvey (Fotó: XPB)A katasztrofális bahreini hétvége – folyamatosan gondok adódtak a hőenergia-visszanyerő rendszerrel – után a McLaren és a Honda emberei is abban bíztak, a teszten fordul majd a szerencse, és hasznos adatokat gyűjthetnek. Kedden azonban ismét műszaki hibával szembesültek: az első gyakorláson pályára guruló Turvey autójában motort kellett cserélni egy ERS-hiba miatt.

A fejlesztőversenyzőként alkalmazott brit végül csak 17 kört teljesített (feladata a szimulátor és a valóság közötti adategyezés ellenőrzése volt). A gyakorlás után elismerte, a csapatnál jelenleg meglehetősen frusztrált hangulat uralkodik, a dolgozók azonban továbbra sem veszítették el a McLaren-Hondába vetett hitüket. „Most mindenki nagyon csalódott, mert az istálló nem ott tart, ahol tartani szeretne” – mondta a Racernek a jelenlegi helyzet kapcsán.

„Viszont ez az én nyolcadik évem, amit a csapatnál töltök tesztversenyzőként, szóval eléggé régóta itt vagyok már, és tudom, hogy mindenki nagyon keményen dolgozik. Ugyanúgy, mint eddig bármikor, hiszen vissza szeretnének juttatni bennünket a győztesek közé. Mindenki a legjobbját nyújtja, mindenki együttműködik mindenkivel, és mindenki pozitív maradt. Előrefelé haladunk” – magyarázta.

Oliver Turvey (Fotó: XPB) Oliver Turvey (Fotó: XPB)Noha meglehetősen kevés kört teljesített, Turvey úgy érzi, a rá bízott feladat elvégzésének szempontjából ez is hasznosnak bizonyult. „Az volt a legfontosabb, hogy kipróbáljam az autót és legyen valamilyen érzésem róla, majd visszatérjek a szimulátorba és próbáljuk továbbfejleszteni a gépet. Persze nem mentem annyit, amennyit akartunk, és ebből a szempontból a nap frusztráló volt, de már két éve nem vezettem F1-es autót, szóval annak is örültem, hogy újra ott lehettem a volán mögött, és kipróbálhattam egy McLaren-Hondát” – hangsúlyozta.

„Az utolsó két etapban megtettem pár kört, és sikerült megéreznem, milyen az autó. Szóval szerintem volt értelme a tesztnapnak. Most visszatérhetek a gyárba, hogy folytassam a munkát a csapattal. Remélhetőleg az adatok egyezni fognak a szimulátorban gyűjtöttekkel, ez ugyanis nagy segítség lenne számunkra a szezon további részét illetően” – beszélt feladatának fontosságáról.

A McLaren több forrás szerint is felajánlotta a tesztnapot a Monacói Nagydíjon visszatérő Jenson Buttonnak, a korábbi világbajnok azonban úgy döntött, inkább a szimulátorban készül a hétvégére, a bahreini aszfaltcsík vonalvezetése ugyanis nagyban eltér az utcai pályáétól, így a körözgetés nem lenne túl hasznos. Amikor a honfitárs döntéséről kérdezték, Turvey kiemelte, megérti azt. „A szimulátor remek eszköz, és remek eszköz a Monacói hétvégére való felkészüléshez” – mondta.

Oliver Turvey (Fotó: XPB) Oliver Turvey (Fotó: XPB)