Musorujsag
Élő Eredmények

Villeneuve: Alonso legalább tökös!

Speedweek, Racer
A spanyol előre felkészült a kapott kritikákra – Indianapolist megjárt társai bátornak tartják.
Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Kritikákat is kapott bőven Fernando Alonso az indycaros szereplése kapcsán – Jacques Villeneuve szerint már csak ezért is bátor döntés a tengerentúli kiruccanása.

Bár a hír visszhangját látva az nehezen elvitatható, hogy Fernando Alonso indianapolisi szereplése pozitív hír az autósport szempontjából, nem mindenki a pozitív oldaláról közelíti meg azt. Bahreinben kiderült, több versenyzőtársa nehezen érti meg, hogy hagyhatja ki az amerikai versenyért az F1 legnagyobb presztízzsel bíró futamát, a Monacói Nagydíjat, több csapatfőnök arról beszélt, sosem engedné, hogy versenyzője ilyen okból hátat fordítson a csapatának, és voltak, akik azt is megemlítették, nem túl jó reklám ez a futamkihagyás az F1 számára sem.

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Jacques Villeneuve az IndyCar győzteseként érkezett a Forma–1-be 1996-ban, jól ismeri az Indy 500-as világát is, és szerinte Alonso inkább elismerést, mintsem kritikát érdemel, amiatt, hogy fejest ugrik az ismeretlenbe, s még az F1-es szereplését is kockára teszi a veszélyes oválpályás viadallal. „Fernando legalább tökös. Nem értem, az emberek miért mondják azt, hogy magas a kockázat. Minden évben harminchárom versenyző áll rajthoz, és egy sor versenyző várja, hogy Indyben versenyezhessen egyszer. A kockázat tehát nem lehet olyan nagy. Vagy versenyző vagy, vagy nem. Nekem az tűnt fel mostanság, hogy egyre kevesebb ott a fizetős versenyző. Miért is ne? Apa természetesen nem akarja, hogy a fiacskájával történjen valami, és Indyben elég sok minden megtörténhet” – állította ellentétbe a „díszversenyzőket” a valódiakkal.

Alonso Bahreinben elárulta, nagyon is felkészült a kapott kritikákra. „Előre átgondoltam, hogyan fognak egyesek reagálni, hogy sok versenyző azt mondja majd, hogy ő sosem hagyná ki Monacót, és hogy sok csapat fogja azt mondani, hogy soha nem engedné el a versenyzőjét Indianapolisba. Tudtam, hogy kritikákat fogok kapni a Forma–1-ből. Indianapolis nagy figyelmet generál, és érthető, ha a Forma–1 féltékeny” – nyilatkozta.

Fernando Alonso a szerdai sajtótájékoztatón (Fotó: McLaren) Fernando Alonso a szerdai sajtótájékoztatón (Fotó: McLaren)

Oriol Servia spanyolként nyolcszor rajtolt az Indy 500-ason, nyerni nem tudott, de 2012-ben 4. lett. Ő is inkább kalapot emel Alonso előtt. „Fernandót a legnagyobb tisztelet illeti meg a döntéséért. Ahhoz, hogy valaki ilyesmire vállalkozzon, bizony tökösnek kell lennie” – mondta a Racernek.

Elmondása szerint neki nem okozott gondot az alkalmazkodás. „Indy végső soron csak egy versenypálya négy kanyarral. Egyes versenyzőknek könnyebb megszokni, másoknak nehezebb, de Alonso szerintem szeretni fogja, mihelyst hozzászokik. Meg fog lepődni azon, mekkora élvezet az oválon való versenyzés” – jósolta az 500 mérföldesen idén is rajthoz álló 42 éves versenyző.

„Nekem teljesen természetesnek tűnt. Az első tesztemre Miamiban került sor, és egyből második voltam. Az első időmérőmön, Nazareth-ben szintén második lettem. Nem látom akadályát, hogy Alonso Indianapolisban otthonosan érezze magát. Talán furcsán hangozhat, mert tudjuk, milyen tempóval mennek Indyben, de a pilótafülkében valahogy minden lassított felvételként történik. Muszáj rendkívül előrelátóan vezetned, előre átgondolni, hogyan használod a kezeidet és a lábaidat. Körültekintőnek és óvatosnak kell lenned.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Alonso két nap után megszokja a tempót. A forgalomhoz való hozzászokás telik majd időbe. A Forma–1-ben időnként haladsz ellenfelek mögött, az Indyben viszont folyamatosan forgalomba ragadsz. Tudnod kell megfelelően pozícionálni az autódat, hogy elegendő levegőt kapjon az első szárnyad. Itt is előrelátónak kell lenned. A középpontban nem az előtted haladó ellenfélnek kell állnia, hanem annak, mi van három-négy autóval előtted. Fernandót az egyik legokosabb versenyzőnek tartom, biztosra veszem, hogy hamar ráérez” – mondta Servia.

Fernando Alonso (Fotó: McLaren) Fernando Alonso (Fotó: McLaren)

A Forma–1-ben úgy tartják, Alonso egyik legnagyobb erényét alkalmazkodóképessége jelenti, valamint az, hogy az átlagnál jobban átlátja a versenyeket. Indianapolisban bizonyíthatja és használhatja mindkét erényét.

További tartalmak