Chase Carey indítja a Le Mans-i 24 órást

Nem riválisok, barátok – bejelentették, hogy az F1 új vezére, Chase Carey fogja útjára indítani a hétvégén rendezendő Le Mans.i 24 órás versenyt.

Chase Carey (Fotó: XPB) Chase Carey (Fotó: XPB)A Forma–1 tulajdonosai már hetekkel ezelőtt jelezték, a jövőben szeretnének együttműködni a riválisnak mondott kategóriákkal, így a naptártervezetük megalkotása előtt többek közt a WEC-sorozat és a MotoGP vezetőivel is egyeztettek, hogy elkerüljék a futamok ütközését. Az egymás felé történő nyitásnak most újabb jelét adták: a Le Mans-i 24 órás verseny szervezője pénteken bejelentette, hogy idén Chase Carey, az F1 elnöke rajtoltatja el futamukat.

Az amerikai a francia automobil klub, az ACO elnökével, Pierre Fillonnal közösen adja meg a kezdő jelzést. „Azzal, hogy együtt rajtoltatjuk el a versenyt, azt szeretnénk demonstrálni, hogy új kötelékek alakulnak ki az ACO és a Forma–1 között, melyet Jean Todt, az FIA elnöke, a WEC-sorozat partnere támogat” – nyilatkozta Fillon. „Azzal, hogy Chase Carey lett a Forma–1 vezetője, eljött az ideje annak, hogy közösen dolgozzunk a versenynaptáron, biztosítva ezzel, hogy a szurkolók a nagydíjakat és a megbízhatósági világbajnokság versenyeit is teljes egészében élvezhessék.”

Fernando Alonso  egyelőre ilyen formában jutott a legközelebb a Le Mans-i 24 óráshoz, 2014-ben (Moy / XPB Images) Fernando Alonso 2014-ben adta meg a rajtjelet Le Mans-ban (Moy/XPB Images)Bár nehéz lett volna elképzelni, hogy Bernie Ecclestone valaha is rajtjelet adjon Le Mans-ban, a versenytől azért nem idegen, hogy híres F1-es személyiséget kér fel a megtisztelő feladatra. Pár éve Fernando Alonso, valamint a Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo is feltűnt az indítóállásban.

A verseny szombaton veszi kezdetét, számos korábbi F1-es versenyzővel a mezőnyben. A pole-ból a Toyota-csapat rajtolhat, amely Kobajasi Kamui révén új pályacsúcsot ért el csütörtökön. A japán egyik csapattársa, Stéphane Sarrazin szintén megfordult a Forma–1-ben, míg a Toyota másik gárdája ex-F1-es trióból áll, Anthony Davidson, Sébastien Buemi és Nakadzsima Kazuki alkotja azt.