Musorujsag
Élő Eredmények

A Williams „átvállalná” a Hondát a McLarentől?

Blick
A Williams lehet a kulcsa McLaren és a Honda szakításának? Svájci értesülés szerint a grove-iak a japánok gyári csapatává is válhatnak.
Pillanatnyilag nem is kérdés, melyik fél járna jobban a szerepcserével... (Fotó: XPB) Pillanatnyilag nem is kérdés, melyik fél járna jobban a szerepcserével… (Fotó: XPB)

Miközben zajlanak a találgatások a McLaren és a Honda jövőjéről, egy svájci veterán F1-es újságíró, Roger Benoit érdekes pletykával állt elő. Angliai forrásokra hivatkozva állítja, a Williams érdeklődést mutat a Honda-motorok, pontosabban a Hondával való gyári együttműködés lehetősége iránt.

A grove-i csapat 2014 óta használja a Mercedes erőforrásait, melyeknek köszönhetően dobogós helyezéseket is szerzett a konstruktőri bajnokságban. Látszólag nem mutatkozik észérv a váltás mellett, csakhogy a japánok hosszabb távon gyári hátteret kínálhatnának nekik, ami megnyitná az utat az infrastruktúrájuk fejlesztése, a költségvetésük felduzzasztása előtt. A gárda évek óta azon fáradozik, hogy visszakapaszkodjon az élcsapatok közé, ám e törekvésében leginkább a pénz állja útját.

„Amennyiben létrejönne a partnerség, a McLaren előtt is szabaddá válna az út a korábbi motorpartnere, a Mercedes felé” – írta a Blick munkatársa, utalva arra, hogy akár a Williams lehet az a tényező, amely a mérleg nyelvét a McLaren és a Honda szakítása felé billenti.

Lance Stroll és Fernando Alonso (Fotó: XPB) Lance Stroll és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Korábban úgy hírlett, a gyári támogatást ebben az esetben a Hondával 2018-ra már aláíró Sauber örökölhetné meg, ám Benoit szerint Hinwil mindenképpen csak a második csapata lesz a gyártónak, és erre így is készülnek Monisha Kaltenbornék.

A Williams és a Honda már voltak partnerek, 1983 és 1987 között összesen 24 futamot nyertek, utolsó közös szezonjukban pedig Nelson Piquet világbajnoki címet szerzett. Az első McLaren-Honda-korszak sikereit éppen ez a kapcsolat alapozta meg: a turbóerőforrások a Williamsszel eltöltött időszak alatt váltak ütőképessé, a munka gyümölcsét viszont már javarészt a rivális szüretelte le.

További tartalmak