Honda: A frusztráltság még nem jelent egyből szakítást

A Honda sportigazgatója nem érzi fenyegetésnek a McLaren közelmúltban tett kijelentéseit.

A McLaren és a Honda vezetői (Fotó: XPB) A McLaren és a Honda vezetői (Fotó: XPB)Stratégiát váltott a McLaren a Kanadai Nagydíj előtt, és össztüzet zúdított a Hondára. Zak Brown a hétvége előtt és alatt is hangzatos kijelentéseivel üzente meg motorpartnerüknek, betelt a pohár, ha nem változtatnak azonnal, új beszállító után néznek. „Elértük a határt”, „A Honda elveszettnek tűnik”, „Még egy ilyen szezonnak nem kezdünk neki” – az ilyen és ehhez hasonló mondatok elhangzása után joggal folyik arról a találgatás, megmenthető-e még a McLaren és a Honda kapcsolata.

Egyre többen vélik úgy, hogy nem. Bár döntés még a hivatalos források szerint nem született, vannak, akik tudni vélik, Brownék már nagyon is rászánták magukat a szakításra. És hogy legalábbis keresik az új utakat, azt az is jelzi, hogy Mansour Ojjeh, az istálló résztulajdonosa Montrealban is egyeztetett a Mercedes vezetőivel.

Haszegava Juszuke, a Honda sportigazgatója mindezek ellenére sem félti a kapcsolatukat, s nem érzi úgy, hogy ultimátumot kaptak volna. „Nem hiszem, hogy a barcelonai téli teszt óta bármi változott volna. Még mindig frusztráltak, és természetesen mi is azok vagyunk. Zak kijelentései tehát nagyon is érthetőek. Frusztráltak és csalódottak, így nem csoda, ha ilyen kijelentéseket tesznek” – nyilatkozta a Racernek.

Elismerte, a csapategység szempontjából ártalmasak az efféle megjegyzések. „Időnként. Természetesen a jó eredmények összeráznák a csapatot, de még a nehéz helyzetekben is nagyon szoros az együttműködés. Azonban még így is nehéz egyben tartani a csapatot. Frusztráltak vagyunk, de az, hogy frusztrációt érzel, még nem jelenti egyenesen azt, hogy szétválnak az útjaink vagy felbontjuk a szerződésünket. A versenyeken érzett frusztráció és a kapcsolatról hozott döntés két teljesen különálló dolog” – emelte ki.

Juszuke Haszegava (Fotó: XPB) Haszegava Juszuke (Fotó: XPB)Más kérdés, hogy a frusztráció és a döntéshozás alapját egyaránt jelenthetik az elmaradó eredmények, melyek nemcsak idegessé tesznek egy csapatot, de válságba is sodorhatják azt, bevételkiesést, hitelvesztést, sztárversenyző távozását eredményezhetik. Innen nézve nem biztos, hogy indokolt a Honda nyugalma.

Zak Brown hangsúlyozta, nem a frusztrációjukon van a hangsúly, hanem azon, hogy végre kézzelfogható eredményeket akarnak. „Folyamatos kapcsolatban állunk a Hondával. Napi szinten, és a nézőpontjuk megegyezik Haszegava úréval: nem bújnak el a problémák elől, nem tagadják, hogy vannak gondok. Több forrást fordítanak a megoldásukra, szóval keményebben próbálkoznak, mint bármikor.”

„Megértik a helyzetünket, és higgadt hozzáállása próbálunk túljutni ezen. Ők is ugyanolyan frusztráltak, mint mi. Mi csak azt szeretnénk látni, hogy végre működjön. A teszek idején nagyon frusztráltak és csalódottak voltunk, de egy tervet vázoltak nekünk. Ennek egyes részei megvalósultak, de nem váltak be, mások beváltak, megint mások pedig még meg sem valósultak. Muszáj végre látnunk, hogy megvalósítható mindaz, amilyennek a motorjukat a belátható pár hónapon belül elképzelik” – fogalmazott az amerikai.