Magnussen is meglepődött Vandoorne „küszködésén”

Kevin Magnussen is meglepődött azon, milyen nehezen indult Stoffel Vandoorne első teljes szezonja a királykategóriában. A dán nem tud magyarázatot adni arra, riválisan miért gyengélkedik, azt viszont biztosra veszi, hogy jelenleg egy kicsit sem boldog a helyzetével.

Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB) Stoffel Vandoorne (Fotó: XPB)A kisebb kategóriákban remekel, a tavalyi Bahreini Nagydíjon pedig beugróként sikerült pontot szereznie, nem meglepő tehát, hogy sokan izgatottan várták Vandoorne érkezését. A fiatal belga azonban döcögősen kezdett: az első öt hétvégén egyszer sem tudott bekerülni az időmérő második szakaszába, miközben csapattársa, Fernando Alonso négyszer is sikerrel vette ezt az akadályt.

Vandoorne a kvalifikációkon eddig átlagosan 0,586 másodperccel maradt el a spanyoltól, és az esetek többségében a futamokon is mögötte haladt. Főnöke, Éric Boullier úgy véli, elsősorban vezetési stílusa hátráltatja, amit a kisebb kategóriákban sajátított el, a Forma–1-ben viszont nem tud érvényesülni vele, hiszen a nevelőszériákkal ellentétben itt folyamatosan változnak az autók, ehhez pedig a pilótáknak is hétről hétre alkalmazkodniuk kell.

Kevin Magnussen (Fotó: XPB) Kevin Magnussen (Fotó: XPB)Bármi is legyen a háttérben, Vandoorne korábbi bajnoki riválisa (a Forma-Renault 3,5 literes kategóriájában küzdöttek a végső győzelemért 2013-ban), és mclarenes „kollégája” (együtt edződtek a csapat juniorprogramjában), Kevin Magnussen többet várt tőle. „Nem tudom, miért küszködik” – mondta a dán, aki egy évet maga is lehúzott a McLarennél főállású pilótaként.

„Egyértelmű, hogy most nem boldog a helyzetével, máskülönben nem volna fél másodperccel Fernando mögött. Egy kissé meglepődtem, mert szerintem ő képes nagyon jól teljesíteni” – magyarázta a Haas pilótája, majd hozzátette, bár egyelőre kikap a spanyoltól, Vandoorne örülhet Alonso jelenlétének. „Nagyon jó lehetőséget kapott, hiszen a Forma–1 egyik legjobb versenyzője ellen küzdhet” – dicsérte a kétszeres világbajnokot.

„Itt az alkalom, hogy megmutassa, mire képes valójában. Jól tudom, hogy ő egy erős versenyző, és azt is, hogy meg tudja csinálni, most viszont különböző dolgok miatt szenved, és emiatt eléggé nehéz számára a helyzet, amiben van” – zárta gondolatát a dán.

Ausztráliában még tartalékként beszélgetett egykori csapattársával, Kevin Magnussennel (Fotó: xpbimages.com) Kevin Magnussen és Stoffel Vandoorne 2016-ban (Fotó: xpbimages.com)