Ünneplés helyett nyaralt a mieinket elintéző andorrai gólszerző

Nem érzi magát hősnek a civilben autószervizben dolgozó Mars Rebes – nyilatkozta a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában. A magyar válogatott elleni vb-selejtezőn Andorra győztes gólját szerző játékos az egyének helyett csapata sikerének tartja a történelmi eredményt.

„Csakis a csapat érdemeiről beszélhetünk, a gólt ugyan én szereztem, de ha a magyarok egyenlítettek vagy fordítottak volna, akkor nem érne semmit” – kezdte a 22 éves védő, aki a legutóbbi, macedónok elleni, 13 évvel korábbi győzelemmel egy szintre helyezte a mieink elleni 1-0-át, mert ugyan tudja, hogy a mostani magyar csapatot előrébb jegyzik, „de a győzelem nekünk mindig ugyanannyira édes”.

Csupán legendának nevezte, hogy egyik társa épp abban a hotelben lenne recepciós, ahol Dzsudzsák Balázsék megszálltak, mivel nem tud olyan andorrai kerettagról, akinek ez lenne a munkája.

Andorra-Magyarország vb-selejtező


Azt viszont megerősítette, egy-két kivételtől eltekintve mindnyájan dolgoznak a foci mellett, ő például egy autószervizben. Azért majdnem minden nap edzenek, amikor pedig a válogatott számít rájuk, a klubkötelezettségektől függően jobbára egy héttel a mérkőzések előtt találkoznak és négynapos edzőtábort szoktak tartani.

Ilyenkor kielemzik az ellenfeleket, de sosem tévesztik szem elől a realitásokat. „Mi nagyon jól tudjuk, hogy mit játszhatunk. Kis csapat vagyunk, az egész országban jó ha nyolcvanezren élnek. Így más válogatottakhoz képest nekünk nincs túl sok lehetőségünk, úgy kell boldogulnunk, ahogy tudunk. Mindig azt keressük, hogy tudnánk kihozni a legtöbbet az adott meccsből, illetve hogyan fejlődhetünk csapatszinten. Fontos, hogy mindig mindenki kihozza magából a legtöbbet, így lépésről lépésre javulhatunk. A munkánknak nemrég egy Feröer elleni döntetlen lett a gyümölcse, aztán legutóbb már nyerni is tudtunk.”

Ez a négy pont a selejtezőben álomszerűnek tűnik.

„Arról van szó, hogy ez nekünk teljesen új élmény. Sosem volt benne részünk. Szóval végül is igen, egy Andorra-szintű csapatnak ez valóban olyan, mint egy álom.”

A magyarverés után az öltözőben gratulált a játékosoknak Andorra kormányzója is. Akkor Rebes még együtt ünnepelt a többiekkel, de az azt követő napokról már nem tudja, hogy mi történt odahaza. „Lefoglalt nyaralásom volt, úgyhogy hamar elutaztam.”

A nemzeti együttesben az első gólját szerző játékos nem érzi hősnek magát, Andorrában amúgy sem szokás így tenni a futballistákkal. Újra csak hangsúlyozta, csapatként érték el ezt az emlékezetes eredményt, így fölösleges őt vagy például a remekül védő, Josep Gomest a többiek fölé emelni.

A szövetségi kapitányukról azonban óriási tisztelettel beszélt. Koldo Alvárez játékosként az Atlético Madrid keretéig vitte, és az országban egyedüliként a futballból él. Jelenleg a felnőtt válogatott mellett az utánpótlásért is felel.

„Tudja mit jelent ezt a mezt viselni. Példa mindenki számára, a kisgyerekektől kezdve a válogatott játékosokig. Elképesztően tud minket motiválni, ugyanakkor megköveteli a fegyelmet. Minden mérkőzésen képes mindenkiből kihozni a legtöbbet. Nagy előny, hogy sokrétű tapasztalatot szerzett sok helyen, és ezeket át is adja nekünk” – áradozott mesterükről.

A saját karrierjét szívesen építené tovább, hisz' gyerekkori álma, hogy profivá váljon, de nemcsak a futball szempontjából nézi az előrelépés kérdését, hanem az emberi oldalt is figyelembe veszi.

„Mindennek megvan a maga folyamata. Természetesen szeretnék jobb csapatba kerülni és fejlődni. Jobb lenne magasabb célokat kitűzni magam elé, emberként és játékosként is jobbá válni. Persze, hogy szeretném. És igen, nem akarok itt leragadni. Bármilyen bajnokságba elmennék, ahol tanulhatnék és fejlődhetnék. Ahogy említettem, emberként is. Számomra ez a legfontosabb. Most az lehet a célom, hogy találjak magamnak egy, a jelenleginél jobb csapatot, hogy elindulhassak fölfelé” – mondta a Santa Coloma labdarúgója.

Arról, hogy Andorra kijuthat-e valaha egy Eb-re vagy vb-re, úgy vélekedett, az álmokat soha nem szabad feladni, de közben „nagyon fontos, hogy két lábbal a földön járjunk. Tudnunk kell, hogy kik, mik vagyunk, mennyit tudunk és hol a helyünk”.

Az életük a magyar válogatott legyőzésével sem változott meg. „Az biztos, hogy a gólom és a győzelem életem legboldogabb pillanatait adta nekem, de változni semmi sem változott. Ez nem azt jelenti, hogy a jövőben sem fog, de jelenleg nincs miről beszélni.” Majd zárásként hozzátette: „minden megy a régiben.”

Ahogy nálunk is...
Itt meghallgathatja a teljes beszélgetést.