Az Eb jó ráhangolódás lesz az EYOF-ra

Mozgalmas nyár vár a magyar cselgáncsozókra, a hétvégén Európa-bajnokság, júliusban az EYOF, augusztus végén pedig a világbajnokság következik.

Július végén Győrben rendezik a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, az EYOF-ot. A magyar cselgáncsozókra mostantól erőltetett menet vár, hiszen ezen a hétvégén Európa-bajnokság, majd az EYOF, augusztus végén pedig a világbajnokság következik.

„Minden második év kemény erőpróba a válogatottaknak, hiszen a páratlan években három világverseny vár rájuk. Ezúttal az Eb amolyan ráhangolódás lesz az EYOF-ra” – mondta Bíró Norbert, az ifjúsági férfi judo válogatott keretedzője az M4 Sportreggeli című műsorában.

A szakember elmondta, sportszempontból kisebb az értéke az EYOF-nak, de a miliője más, hiszen amolyan mini olimpiajellege van, és aki ebbe belekóstol, az kap egy lökést, egy új motivációt a további munkához. „Vannak országok, ahol a három világverseny három csapatot jelent. Mi ugyanazzal a versenyzőgárdával járjuk végig a versenyeket, és ebbe a keretbe bekerülni a legnehezebb” – mondta Bíró.

Véleménye szerint nagy elvárásokkal nem kell terhet pakolni a versenyzőkre, nincs „kötelező” érem, a csapatot egyben értékelik. Ugyanakkor az Eb-ről 2-3 érmet remél, míg az EYOF-ról – a csapatversenyeket is ideértve – akár 3-4 érem is összejöhet.

A műsor vendége volt Özbas Szofi cselgáncsozó is, aki elmondta, biztonságérzetet ad neki, hogy Magyarországon rendezik a „miniolimpiát”, melynek már érzi a feelingjét és nagyon várja. „Az Európa-kupákon már szereztem három aranyérmet, és bízom benne, hogy egy érem most is összejön” – összegezte elvárásait önmagával szemben.