Az aranytrófea, melyre mindenki vágyik, de senki sem kaphatja meg

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is nagy rajongója a Brit Nagydíj megnyeréséért járó díjnak, ám bárhogy is alakul a verseny, egyiküké sem lehet…

2015-ben Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt sem volt könnyű szóra bírni a sajtótájékoztatón a trófea jelenlétében... (Fotó: XPB) 2015-ben Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt sem volt könnyű szóra bírni a sajtótájékoztatón a trófea jelenlétében... (Fotó: XPB)Talán kedvezőbb pozícióban is lehetne, ám a második rajtsoros helyezése aligha változtatja meg Sebastian Vettel legfőbb célját Silverstone-ban: ezúttal is a győzelemre fog törni. Ebben ezúttal nemcsak  a dicsőség és az újabb 25 pont megszerzése motiválja, hanem egy tipikusan silverstone-i sajátosság, az a bizonyos aranytrófea is!

„Ha itt nyersz, akkor megkapod a legszebb trófeát, amit a Forma–1-ben valaha is kiosztottak” – mondta Vettel, akinek eddig csak egyszer sikerült nyernie Angliában.

Van viszont egy bökkenő a silverstone-i győzelemmel. „2009-ben hiába nyertem itt, a britek a tudomásomra adták: »Bocsánat, ez a trófea marad nálunk, te kapsz egy másikat.« Az a nagydíj főtámogatójáé volt.”

Sebastian Vettel a 2009-es győzelmekor szorongathatta a silverstone-i aranytrófeát (Fotó: XPB) Sebastian Vettel a 2009-es győzelmekor szorongathatta a silverstone-i aranytrófeát (Fotó: XPB)Ez cseppet sem nyűgözte le a későbbi négyszeres világbajnokot. „Megkérdeztem tőlük, akkor kaphatnék-e egy másolatot róla. Az angolok csak csodálkoztak, mert ilyesmit még senki sem kérdezett tőlük. Aztán valóban kaptam róla egy másolatot, de csak egy kisebb méretben, aminek nem örültem. A legjobb az lenne, ha a valódi trófeát kapnám meg!”

Erre viszont még akkor is csak bűncselekmény által lesz lehetősége, ha vasárnap délután őt inti lesz elsőként a kockás zászló... A kérdéses trófeát tudniillik igazi kincsként őrzik a szervezők, hiszen ugyanolyan állandó díjnak számít, mint a világbajnoki serleg vagy például az Indy 500-as hatalmas trófeája.

A díj egyébként Lewis Hamiltonnak is nagy kedvence. 2014-es győzelme után szót is emelt, amikor nem azt nyomták a kezébe, hanem csak egy szponzor által készített trófeát. „Hé, valójában az aranykupát kellett volna kapnom” – mondta akkor a verseny után. Panaszát aztán a szervezők is meghallották, s a későbbi sajtótájékoztatóra már bevitték neki a vágyott aranytrófeát. „Na, ezt nevezem én A trófeának” – mondta elégedetten a brit. „Korábban ilyenek jártak az autóversenyek győzteseinek, és ezt mindig is csodáltam. A modern díjak sokszor borzalmasak, és nemcsak a dizájnjuk miatt, hanem mert szét is törnek. Miből készülnek ezek, műanyagból?”

64 centi magas, 7 kilogramm, és sosem lesz egyik versenyzőé sem! (Fotó: XPB) 64 centi magas, 7 kilogramm, és sosem lesz egyik versenyzőé sem! (Fotó: XPB)A két bajnok kedvencének számító aranytrófea a Brit Királyi Autóklub tulajdona, hivatalos neve a Royal Automobile Club Trophy. Ezüstből készült, arany bevonattal, 64 centiméter magas, nagyjából 7 kilogrammot nyom. Pontos értékéről az autóklub nem hajlandó nyilatkozni. Talpára az eddigi futamgyőztesek nevét gravírozták, kezdve az első nagydíj, az 1948-as futam győztesével. A talpazatát egyszer már meg kellett toldani 2006-ban a helyhiány miatt.

Az ereklyét egyébként kizárólag a Brit Nagydíj idejére veszik elő (ezúttal már szerdán, a londoni utcai parádéra is elvitte azt Damon Hill), az év többi napját a Királyi Automobil Klub londoni székházában tölti.

Bárkinek a kezébe is nyomják ma, az biztosan köszönetet mondhat a 2009-es Sebastian Vettelnek. A német a győzelmét követő kérésével tudniillik elérte, hogy azóta a szervezők minden futamgyőztesnek legalább egy kicsinyített másolatot adnak.

Motor Racing - Formula One World Championship - British Grand Prix - Race Day - Silverstone, England