Bottas: Vettel kemény volt, de én is az lettem volna!

Valtteri Bottas élvezte a felzárkózást, és a Sebastian Vettellel hívott harcot, a futam kulcsának pedig a gumikezelést tartja. Nyilatkozata során azt is elmondta, miért intett csöndre csapatát, miután gratuláltak neki egyik előzéséhez.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)A kilencedik helyről indult, mégis másodikként pezsgőzhetett a Mercedes finn versenyzője. Bottas végig higgadt maradt felzárkózása során, miközben ha kellett, egy-egy csatára is elszánta magát. Tudja, a futam végén némi szerencsére is szüksége volt (Kimi Räikkönen gumiproblémája révén nyert egy pozíciót), hogy végül ki tudja hozni a lehető legtöbbet ebből a hétvégéből.

„Teljesen egyértelmű, hogy a kettős győzelem a maximum, amit kihozhattunk a futamból” – mondta a Sky Sportsnak. „A 9. helyről indultam, és ha ezt vesszük alapul, akkor tényleg nagyon jó érzés, hogy elértük ezt az eredményt. Mindent kihoztunk a taktikából és nekem is tennem kellett valamit” – folytatta a kétszeres futamgyőztes, aki tovább folytatta a „kapaszkodást” a bajnoki tabellán, 10 futam után (vagyis az évad felénél) ugyanis már csak 23 pont a lemaradása Sebastian Vettellel szemben.

„Nagyon sok van még hátra” – jegyezte meg diplomatikusan, amikor felzárkózása kapcsán megjegyezték, ő is harcban van a bajnoki győzelemért. „Miért ne lennék esélyes? Hosszú még a szezon, és rengeteg pontot szerezhetünk. Úgy érzem, a csapattal közösen ki tudom hozni magamból a legjobbat. Várom a következő futamokat. A nehéz kezdés után egyre jobbak és jobbak leszünk, a bajnokság pedig izgalmas” – jelezte.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)Felzárkózása során a legkeményebb csatát Vetellel vívta, melynek említésekor – amolyan finnesen – röviden, tömören megjegyezte, „csak próbált kívülre kerülni, és igyekezett megelőzni” ellenfelét. Később persze bővebben is beszámolt az összecsapásról. „Az első alkalommal eléggé keményen védekezett. Amikor belül vagy, kiszoríthatod a másik srácot. Ezt tette, de én is ugyanezt tettem volna, ha a helyében vagyok. Kemény csata volt! Nem volt kavics, vagy ilyesmi. Ilyenkor megteheted ezt.”

Felvetették, egyedi stratégiája (az élmezőny tagjai közül csak ő indult lágy abroncsokkal) is segítette felzárkózását. „A gumikezelés volt a kulcs. Az első etapban voltak időszakok, amikor egy kicsit beragadtam. Gyorsabb voltam, mint Sebastian, vagy (Max) Verstappen, amikor csatáztak egymással. Ilyenkor nagyon csábító, hogy belemenj a küzdelembe, blokkold a kerekeket és csúsztasd az autót, de nyugodtnak kellett maradnom, és várnom kellett a lehetőségre. Ez akkor jött el, amikor kiálltak kereket cserélni, hiszen később frissebb abroncsokon voltam, és támadhattam” – magyarázta.

Bottas egy másik „finnes” jelenetet is szállított, amikor versenymérnöke gratulált neki a Vettel elleni manőverhez, ő viszont csendre intette (megkérte, hogy a lehető legkevesebbet szóljon hozzá). Az interjúk során erre az estre is rákérdeztek. „Ha a maximumot kell nyújtanom, szeretem, ha csend vesz körül. Egy kicsit olyan, mint a finn erdőkben” – zárta nevetve.

EGY HOSSZAL MINDENKI ELŐTT: EXTRA TARTALMAK A VIZES VB ALATT AZ M4 SPORT MOBILALKALMAZÁSBAN. TÖLTSE LE VAGY FRISSÍTSEN!