Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel szerint van még mit csiszolni Verstappen védkezésén…

Motorsport
Még mindig egy kicsit éretlennek tartja Sebastian Vettel Max Verstappent kettejük silverstone-i csatája után.
Max Verstappen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Max Verstappen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A Ferrari versenyzőjének már a múlt évben is volt „szerencséje” több alkalommal megvívni a maga harcát Max Verstappennel, és akkor az esetek többségében a német vált frusztrálttá, ellenfele pedig nevető győztessé. Kicsit a silverstone-i küzdelmük is hasonlóan alakult, hiszen bár Sebastian Vettelnek a kerékcserével sikerült túljutnia a Red Bullon, a leintés után mégis Verstappen volt az, aki vigyorogva megjegyezte: „A pályán nem tudott megelőzni, szóval elégedett vagyok.”

Vettel nem volt az. A hiábavaló támadásai alatt az élen álló Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen alaposan elhúzott tőle, miközben Valtteri Bottas megérkezett a nyakára, s ez alapvetően meghatározta, mely helyezésekre pályázhat még.

Ismerve kettejük múltját, Vettelt arról kérdezték, ezúttal mennyire volt elégedett Verstappen tavaly sokat bírált védekezési módszerével. „Nem lenne jogos azt mondani, hogy ezt vártam, de mind tudjuk, hogy egy kicsit ideges a féktávokon” – felelte. „Olyan keményen próbál védekezni, amennyire csak lehet, de egy bizonyos ponton túl azért meg kell választanod az ívedet. Biztosra veszem, hogy le fog higgadni. Még mindig kevés verseny van mögötte” – értékelte riválisa teljesítményét.

Vettel az első összecsapásuk után a csapatrádión nehezményezte, hogy Verstappen ismét mozgott előtte a féktávon, ám a versenyt követően nem érezte úgy, hogy átlépett volna egy határt. „Nem, nem igazán. De ezen lehet vitatkozni, hogy ez miért jó neki. Tény, hogy a guminknak annyi lett, de ezt előre nem láthatta. Az pedig egyértelmű volt, hogy én voltam a gyorsabb, és az is, hogy a kerékcseréknél úgyis elkapjuk őt. Nem harcoltunk mással, ezért rendben volt. És már így is higgadtabbá vált, mint korábban, ami természetes.”

Ami a higgadt bajnok és a túlbuzgó ifjonc sztereotípiáját illeti, mindazonáltal elgondolkodtató, hogy Verstappen „fölösleges” konokságával a tervezettnél korábbi kerékcserére tudta kényszeríteni Vetteléket, s ennek a végelszámolásnál lett jelentősége a gumihiba miatt. Verstappen nem mellesleg e defektnek köszönhetően mégis Vettel előtt ért célba.

Max Verstappen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Max Verstappen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A négyszeres világbajnok a verseny második felében aztán már nem Verstappennel, hanem Valtteri Bottasszal vívott hasonlóan kemény csatát (ami ugyancsak részben Verstappen makacs védekezésének a következménye volt). A finn szuperlágy abroncsa miatt fölényben volt vele szemben, ám első támadását még sikerült hárítania.

Ennek során a finn a bukótérbe is kényszerült a Stowe-nál – éppen úgy, mint Verstappen az elején. „A Stowe-ban kétszer is volt hasonló helyzet. Én voltam belül. Előbb támadni próbáltam Maxot, aztán védekeztem Valtteri ellen. Úgy néz ki, ez a pálya nagyon széles ott! A végén történt csata nem tette tönkre a versenyünket. Egyik esetben sem voltam túl szerencsés, de rendben volt. Nem volt problémám azzal, amit csinált” – mentegette Bottast.

További tartalmak