„Tartsa tőlem távol magát!” – belső háború a Toro Rossónál

Egyre feszültebb a légkör a Toro Rossónál a két versenyző silverstone-i ütközése után. Danyiil Kvjat túlzónak érzi büntetését, szerinte Carlos Sainzot meggondolatlanul versenyzett.

Carlos Sainz és Danyiil Kvjat (Fotó: XPB) Carlos Sainz és Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)A két Toro Rosso mindjárt a verseny elején egymásnak ütközött. Danyiil Kvjat előbb sikeresen megelőzte Carlos Sainzot a Copse-kanyar után, majd ráhajtott a fűre a Maggots belső ívén, és irányíthatatlanul csapódott neki az újra mellé érő kollégája autójának. A spanyol azonnal kiesett, az orosz a 15. helyen ért célba.

Kvjat Ausztria után ismét bűnhődött manővere miatt: veszélyes visszatérésre hivatkozva áthajtásos büntetéssel sújtották, a futam után pedig 2 büntetőpont is került a neve mellé, ami azt jelenti, hogy már 9 büntetőpontnál jár, azaz 3 választja el az eltiltást érő 12-től.

Az orosz túlzónak érezte a büntetését. „Azért kaptam a büntetést, mert elhagytam a pályát, majd nem biztonságosan tértem vissza rá. De valójában nem hagytam el a pályát, és a csapat is egyetért ezzel. Éppen csak a pálya határain belül voltam, és szerintem a büntetés túl szigorú volt a történtekért. Egy áthajtásos büntetés elég erős, én már súlyosabb baleseteknél is láttam olyat, hogy öt vagy tíz másodpercet adtak érte. Nem értem ezt, és nem érzem túl kellemesnek. Emiatt rosszabbnak tűnik a helyzet, mint amilyen valójában volt. Nem örülök, csalódott voltam, amikor megkaptam a büntetést. Ez versenyzés, nem balett! Pontosan ezt mondtam a rádióban is.”

A két Toro Rosso ütközése Daniel Ricciardo fedélzeti kameráján keresztül (Fotó: Formula1/Twitter) A két Toro Rosso ütközése Daniel Ricciardo fedélzeti kameráján keresztül (Fotó: Formula1/Twitter)De nem csak a bírákra, csapattársára is dühös volt, aki szerinte könnyedén elkerülhette volna kiesését, ha egy kicsit is okosabban versenyez. „Ha egy versenyző azt látja, hogy olyasmi történik valakivel, mint most velem, sejtheti, hogy nem fogok az ideális ívre kerülni” – utalt a kicsúszására. „Tudható, hogy ha úgy helyezkedsz, mint ő, akkor kilencven százalék, hogy elkerülhetetlen a baleset. Ha a másik autó jobban alkalmazkodott volna, megpróbálhatott volna visszaelőzni engem a következő egyenesben. De nem így lett. Ő csak bement mellém, és azt mondta a csapattársának: »Rendben, akkor most belém jöhetsz«. Szerintem mindkettőnket felelősség terheli a történtekért. Én hagytam neki elég helyet, elvártam, hogy ő is tekintettel legyen rám, de nem így volt. Ha mindketten okosan játszunk, több helyet hagyunk egymásnak.”

Kvjat egy egyszerű receptet is tudott a további incidensek elkerülésére: „Az első körben, de igazából az egész versenyen távol kéne tartania magát tőlem.”

Sainz valamivel visszafogottabban nyilatkozott az esetről, ám azt egyértelművé tette, hogy kit tart érte felelősnek. „Nem szeretnék állást foglalni erről, mert az ilyesmit házon belül kell tisztáznunk és kielemeznünk. A képek magukért beszélnek, nincs mit mondanom. Csatáztunk, elég sok helyet hagytunk egymásnak, amíg az egyik autó el nem veszítette az irányítást és neki nem ment a másiknak. Amikor elég helyet hagysz a másiknak, az két autószélességet jelent. Én ezt megtettem, hogy vissza tudjon térni a pályára. Nincs több mondanivalóm.”

Elmondása szerint a most történtek nem erősítették meg távozási szándékát. „Ez olyasmi, amire nincs ráhatásom. Nyugodt vagyok. Ilyen dolgok egy évben egy-kétszer ha történnek, le kell hajtanunk a fejünket, fel kell ráznunk a csapatot, amely most nagyon csalódott, és lapoznunk kell” – mondta.

Carlos Sainz (Fotó: MTI/EPA - Valdrin Xhemaj) Carlos Sainz (Fotó: MTI/EPA - Valdrin Xhemaj)A két versenyző viszonya ugyanakkor egyértelműen mélypontra jutott. Már a korábbi versenyeken is érezhető volt némi feszültség köztük, voltak egyéb incidenseik is, és mostani megnyilvánulásaikból nem úgy tűnik, hogy van megoldás. Sainz azt mondta, neki „mindegy”, mit mond Kvjat, az orosz pedig arról beszélt, hogy nincs igazán mit megbeszélniük. „Nem látom értelmét. Elég okosak vagyunk ahhoz, hogy lezárjuk ezt. A viszonyunk sosem volt fantasztikus. Nem számítok arra, hogy ez bármikor is megváltozik” – állapította meg az orosz.

Szerinte Sainz sok balesetét volt már felelős idén. „Amikor az első négy futamon lesodort a pályáról, senki sem szólt semmit. Ez része a játéknak. Ez nem jó a csapatnak. Nem sajnálom Carlost, a csapatot sajnálom.”

Nos, őket mi is, helyzetük ugyanis nem könnyű. Vagy talán éppen most vált könnyebbé? A pletykák szerint Carlos Sainz továbbra is a Renault-hoz vágyik, és Helmut Markóék állítólag már hajlanának is elengedni őt a kialakult helyzet miatt, hogy helyére az egyelőre parkolópályán várakozó Pierre Gaslyt ültethessék.