Fina 2017
×

Sós Csaba: A 400 vegyes olyan, mint egy cirkuszi mutatvány

m4sport.hu
A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya több érmet várt a vizes világbajnokságon, de összességében elégedett a csapat teljesítményével.

A hazai úszók nyolc éremmel (két arany, négy ezüst, két bronz) zárták a vb-t. Hosszú Katinka 200 és 400 méter vegyesen első, 200 méter háton második lett. Rajta kívül ezüstérmes lett még Milák Kristóf 100 méter pillangón, Cseh László 200 méter pillangón és Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen. A dobogó harmadik fokára állhatott fel Hosszú Katinka 200 méter pillangón és a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű 4×100 méteres gyorsváltó.

„Többre számítottam, a papírforma tízet ígért” – értékelt a világbajnokság zárónapján Sós Csaba az M4 Sportnak, hozzátéve, hogy pozitív és negatív meglepetések is érték, hiszen ő sem számított a férfi gyorsváltó bronzérmére, de azt sem gondolta volna, hogy az együtt négy éremre esélyes Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás egyet sem szerez. „Cseh Laciban biztos voltam, mert eddig ő mindig nyert érmet. Ez lassan ugyanolyan törvény lesz, mint a Pitagorasz-tétel, hogy amikor vb van, Cseh érmet nyer. De Kazanyban hármat nyert, most egyet. Viszont nagyon sok negyedik-ötödik-hatodik helyezésünk volt, több mint kétszer annyian úsztak döntőt, mint Rióban. Ott egy olyan szám volt, ahol két magyar volt döntőben, itt volt öt. Tehát mozog a középmezőny, mozognak a fiatalok, és lesznek olyanok, akik Katinkán kívül is fognak tudni nyerni a jövőben.”

Hosszú Katinka vasárnapi, 400 méter vegyesen aratott győzelmével kapcsolatban a kapitány elmondta, biztos aranyérem nem létezik, ez a szám pedig különösen kockázatos. „Gyakorlatilag olyan, mint egy cirkuszi mutatvány: nagyon könnyű elszámolnia magát az embernek. Ráadásul energialeadásban messze a legmagasabb minden más versenyszámhoz képest. Egy ilyen nyolcnapos program végén ilyet úszni, az egy bravúros teljesítmény volt, patikamérlegen ki volt mérve.”

A szakember szerint a két arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárt Hosszú „emberfeletti teljesítményt” nyújtott. „Előre tudott volt, hogy a versenyszámok sorrendje miatt neki ez egy sokkal nehezebb program, mint az olimpia, nem is ugyanazokat a versenyszámokat úszta. Ráadásul most úgy nyert négy érmet, hogy egy olimpiai aranyérmes számát, a 100 méter hátat el kellett engednie, mert a 200 vegyessel ütközött.”

A csapat többi női tagjának szereplésével kapcsolatban Sós Csabának felemás érzései vannak, szerinte időre van szükség a higgadt értékeléshez. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a Rióban sikeres úszók a magyar és a nemzetközi mezőnyben is elmaradtak az ottani idejüktől. „Ennek volt az a következménye, hogy Kapás Boglárka, aki végig csodálatosan harcolt és maximálisan elégedett vagyok a hozzáállásával, ha megússza a legjobb idejét, akkor három éremmel több van nekünk. Ezzal együtt egy negyedik és két ötödik hely egy világbajnokságon elismerésre méltó teljesítmény. Késely Ajna berobbant a jövő generációjából, három döntőt is úszott, a többiek nagyjából hozták azt az eredményt, ami elvárható volt, úgyhogy összességében a lányokkal is elégedett vagyok.”

A vb zárónapján 400 méter vegyesen ezüstérmes Verrasztó Dáviddal kapcsolatban a kapitány megjegyezte, hogy technikailag az egyik legképzettebb és az egyik legedzettebb magyar úszó, ami különösen alkalmassá teszi erre a számra. „Ez egy nagyon komoly verseny volt. Megemlíteném, hogy az olimpiai bajnok a vert mezőnyben végzett. A verseny hullámzásán is látható volt, hogy ez egy kőkemény versenyszám.”

A férfiak közül Sós Csaba két fiatalt emelt ki. „Milák Kristóf nevét most már azt hiszem, az egész ország megjegyezte, Németh Nándor pedig mindenképpen kellett a világbajnoki bronzérmes váltóba, olyan részidőket ment.”