Räikkönen tisztességes „vikingként” kivívta 2018-as szerződését?

Monzában jelentheti be a Ferrari a 2018-as versenyzőfelállását – a Magyar Nagydíjon Kimi Räikkönen újabb lépést tett pályafutása meghosszabbítása felé.

Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Már a hungaroringi versenyt megelőzően híre ment, a Ferrari egyre biztosabb abban, hogy nem akar változtatni versenyzőfelállásán 2018-ra. Az olasz Sky televízió arról is beszámolt, hogy a vörösök várhatóan Monza környékére időzítik bejelentésüket a két bajnokukkal történt szerződéshosszabbításról.


Vasárnap aztán a futam helyszínére érkezett Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke, aki a sajtónak minden eddiginél egyértelműbb utalást tett arra, hogy valóban mindkét versenyzőjükkel készek hosszabbítani. Egyelőre Kimi Räikkönen esetében nagyobb a bizonytalanság. „Sebastian helyzetét a nyilvánosság előtt is tisztáztam már: ha maradni akar, örömmel igent mondunk rá! Kimi esetében pedig tudjuk, hogy maradni szeretne. Remélhetőleg hamarosan meglesz a döntés. Kimi maradására szerintem ötven százaléknál nagyobb az esély. Meglátjuk” – fogalmazott az olasz.


Azt is megerősítette, hogy hazai futamuk idején szeretnének bejelentést tenni. „Ezt hallottam. Úgy tudom, Mauriziónak (Arrivabene) ez a terve. Én nem tervezem az időzítést, még korai lenne. Ez csak a tizenegyedik futam a húszból, sok van még hátra.”
Sergio Marchionne és Maurizio Arrivabene az újságírók gyűrűjében a Hungaroringen (Fotó: XPB) Sergio Marchionne és Maurizio Arrivabene az újságírók gyűrűjében a Hungaroringen (Fotó: XPB)


A Ferrari a szeptemberi bejelentéssel pontot tehetne a velük kapcsolatos találgatások végére is. Ebből nem volt hiány az elmúlt hónapokban. A hétvége előtt Lewis Hamilton beszélt például arról, hogy ha elhagyná a Mercedest, csak két csapat jöhetne nála szóba: a Williams és a Ferrari. Utóbbi istállót már többször is hírbe hozták vele, mondván, visszavonulása előtt biztosan kipróbálná még magát a nagy múltú gárdánál. „A Ferraritól visszavonulni nagy kiváltság lenne, de eddig nem jutottunk túl messzire Lewisszal. Nem fogok a jövőről beszélni, és már így is van két nagyszerű versenyzőnk, ezért nem akarok az alternatívákról diskurálni” – reagált erre Marchionne.


Vettel esetében úgy tűnik, leginkább az új szerződés időtartama lehet a kérdés, miközben Räikkönennél még bizonytalanabbnak tűnik a Ferrari.


A finn a Magyar Nagydíjon ugyanakkor nagyot javíthatott a helyzetén, hiszen tökéletesen eljátszotta Vettel hátvédjének a szerepét, és a leintés után egyetlen rossz szava sem volt csapatáról. Pedig panaszkodhatott volna a stratégiája miatt.


Ehelyett ő kapta a dicséreteket feletteseitől. „Kimi nagyszerű volt. Egy csapat vagyunk, együtt dolgozunk” – nyilatkozta Maurizio Arrivabene csapatfőnök. „Seb pazar versenyt futott, a kormányproblémája ellenére jól tartotta a vezető helyét. De segítségére volt Kimi nagyszerű teljesítménye is, aki megmutatta, hogy nemcsak bajnok, hanem egy igazi csapatjátékos is. Csak egy hozzá hasonló bajnok képes úgy védeni a csapattársát, mint egy viking. Semmi trükk, semmi álnokság!”
Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel a dobogón (Fotó: Charniaux / XPB Images) Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel a dobogón (Fotó: Charniaux / XPB Images)


2007 bajnokával Marchionne is elégedett volt – akárcsak az egész csapat munkájával. „Ez egy kötelező győzelem volt, de ami még ezen is túltesz: ezt a győzelmet úgy vívtuk ki! Megérdemeltük, nagyon-nagyon szoros volt. Majdnem elvesztettük, de sikerült megszereznünk, és ezzel nagyon elégedett vagyok” – értékelt. Arrivabene hozzátette: „A kettős siker messze nem könnyű körülmények között született meg, amivel újra megmutattuk, milyen erős a Ferrari.”


Mint tudjuk, győztes csapaton pedig nem szokás változtatni.