Musorujsag
Élő Eredmények

Exkluzív interjú Chase Carey-vel

Exkluzív interjú Chase Carey-vel

Szujó Zoltán, Fordította: Pattantyús-Ábrahám Lőrinc, Fotók: Száva-Nagy Zsolt
A Magyar Nagydíj alkalmával, most először járt Budapesten a Forma-1 új elnöke, Chase Carey, akivel Szujó Zoltán a Mercedes Motorhome-ja előtt beszélgetett.

Köszönjük, hogy az M4 Sport rendelkezésére áll! A szezon felénél járunk, hogyan értékelné a Forma-1 élén eltöltött első félévet?

Nagyon élvezem. Nekem minden helyszín új, és mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége. Magyarország csodálatos, ahogy az itteni szurkolók is. Hihetetlenül szenvedélyesek. Izgalmas szezont futunk, komoly csata folyik a világbajnoki címért. Drámában sincs hiány, de reméljük, hogy a java még hátravan.

Mit tart a legfontosabb területnek, amelyen javítani kell, hogy még eladhatóbb legyen a Forma-1?

A versenyzést és a pályákat, mert ez az alapja mindennek. Kiváló versenyzőink vannak, igazi hősök és sztárok, de a futamok izgalmasabbá tételében mi is tudunk segíteni. Sokat számít a hang és a sebesség is, hogy kihozzuk a maximumot a versenyekből. Utána a szurkolók kiszolgálása a legfontosabb, a helyszíneken és a tévéképernyők előtt egyaránt. Minél közelebbi kapcsolatba kell hoznunk őket a Forma-1-gyel, hogy lássák, mitől olyan különleges ez a sport.

Motor Racing - Formula One World Championship - Hungarian Grand Prix - Race Day - Budapest, Hungary A Magyar Nagydíj rajtja (Fotó: Xpbimages.com)

Mi a helyzet a fiatal rajongókkal? Őket nem mindig könnyű megszólítani.

Ők jelentik a jövőt, ezért kiemelten kezeljük az ő megszólításukat. A Forma-1 azért is különleges, mert kiválóan ötvözi a modern technológiát, amiben a mai fiatalok élnek, és a versenyzést. Ők használják leginkább az új technológiai eszközöket, és emellett felnéznek a sztárokra. Emiatt szeretik az olyan sportokat, mint a Forma-1, amely az egyediségével megragadja az emberek figyelmét.

Tudjuk, hogy az Atlanti-óceán másik oldalán kiválóan működik a sport, mint üzlet, elég csak az NBA-re, az NHL-re és az NFL-re gondolnunk. Mi az amerikai módja az ilyen jellegű sportvállalkozásoknak?

Itt alapvetően nagyszerű sportokról beszélgetünk. Sokan attól tartanak, hogy „elamerikaisítjuk” a Forma-1-et, de erről szó sincs. A Forma-1-nek itt Európában van történelme, és mi erre szeretnénk építeni. Hozunk majd ötleteket az amerikai szórakoztatóiparból, hogy a körítés még izgalmasabb, még pörgősebb legyen. A versenyek lesznek a központban, de koncertekkel és kiállításokkal akarjuk még vonzóbbá tenni a száguldó cirkuszt. Egyhetes ünnepet szeretnénk látni minden helyszínen, főszerepben a hősökkel. Sok szempontból különleges a Forma-1, vagyis rengeteg lehetőség rejlik benne.

„Minden európai rajongó számára könnyen elérhetővé kell tennünk a sportot„ „Minden európai rajongó számára könnyen elérhetővé kell tennünk a sportot„

Ez a 32. Magyar Nagydíj, és korábban azt mondta, hogy a Forma-1 gyökerei Európában vannak. Kész a Liberty megtartani az ilyen komoly hagyományokkal rendelkező pályákat?

Mindenképpen ez a cél, mert a Forma-1-et a gazdag történelme emeli sok másik sport fölé. Nagyszerű csapatok, pályák és versenyzők tették és teszik naggyá a Forma-1-et, és nekünk ezekre az alapokra kell építkeznünk. Ezzel egyidőben nem szabad megijednünk az újításoktól. Meg akarjuk tartani a hagyományokat, de új lendületet vinnénk beléjük. Adottak lehetőségek a növekedésre, ilyen például az amerikai piac, de mindennek az alapja Európa lesz. A legfontosabb feladatunk az, hogy minden európai rajongó számára könnyen elérhetővé tegyük a sportot, és mi ezért mindent meg is fogunk tenni.

Idén húszfutamos a versenynaptár, ön szerint mennyi az ideális futam egy évben? Mik a Liberty szándékai ezen a téren?

Egyelőre csak az idei húsz, és a jövő évi 21 futamra koncentrálunk, hogy kihozzuk ezekből a maximumot. 2017-re nagyot ugrott a nézőszám, és a szurkolói zónák is rég nem látott népszerűségnek örvendenek. Most ez lehet a reális célunk, hogy ahol versenyt rendezünk, ott abszolút kiszolgáljuk a közönséget. Itt a Magyar Nagydíjon látottak megmutatták, hogy milyennek is kell lennie egy versenyhétvégének, és a többi helyszínen is ugyanez a célunk.

Motor Racing - Formula One World Championship - Hungarian Grand Prix - Race Day - Budapest, Hungary

Akkor húsz, vagy 21 verseny a cél, és tíz csapat. Gondolkodnak a rendszer átalakításán, hogy könnyebben tudjanak az esetleges befektetők győzelemre esélyes csapatot indítani? Ezek a legszebb történetek ebben a sportban.

Mindannyian élvezetes futamok szeretnénk látni, és ehhez erős csapatokra van szükség. El akarjuk azt érni, hogy ésszerű üzleti befektetés legyen a csapatindítás, és ehhez állnak rendelkezésre eszközök. Ebből mindenki profitálhat, de legfőképpen a versenyek. Ez is része a tervünknek, hogy könnyebben elérhetővé tegyük a Forma-1-ben a csapatindítást, mint üzleti vállalkozást.

Vannak mozgolódások az autósport világában, a Mercedes például 2018 után kivonul a DTM-ből, a Porsche pedig otthagyja Le Mans-t. A Formula-E ezzel együtt egyre erősödik. Mit gondol, kihívója lehet a Forma-1-nek?

Nem tartok ettől. Mindig is voltak versenytársak, és a jövőben csak egyre több lesz. Ha a motorsportot nézzük, akkor külön jó, hogy egyre több sorozat indul, mert ezzel egyre több emberhez eljut az autósport világa, amelynek csúcsa a Forma-1. Így nekünk csak jó, ha erősödnek a kisebb kategóriák. Alapból is dolgozunk azon, hogy sokakhoz eljusson a négy kerék varázsa. Abban biztosak vagyunk, hogy ez az előnyünkre válik, és a Forma-1 tovább nő. Ez is egy esély, amely erősítheti a sportunk helyzetét, csak az ilyen jellegű lehetőségeket korábban nem mindig használták ki. Ezen is változtatni akarunk.

IMG_5187 „Gyönyörűek a műemlékek, az emberek végtelenül barátságosak.„

Végül pedig milyen benyomásai vannak Magyarországról, Budapestről és a versenyhétvégéről?

Budapest csodálatos. Először vagyok itt, és egyszerűen lenyűgözött. Sajnos még nem tudtam alaposan körbenézni, de Duna-parton már volt időm sétálni. Gyönyörűek a műemlékek, az emberek végtelenül barátságosak és lelkesek. Remélem, hogy hosszú közös jövőnk lesz Magyarországgal.

Köszönjük, hogy eljött, úgy érezzük, hogy jó kezekbe került a Forma-1. Minden jót!

További tartalmak