A doppingbotrány miatt nem hallhatta himnuszát a világbajnok orosz

Bolt drámája mellett egy rendhagyó eredményhirdetést is hozott a szombati nap az atlétikai világbajnokságon. Először fordult elő ugyanis a sporttörténetben, hogy egy versenyengedéllyel rendelkező, független színekben induló egyéni sportoló szerzett aranyérmet, így nem hazája, hanem a nemzetközi szövetség himnuszát játszották és zászlaját vonták fel a győztes tiszteletére.

eredményhirdetés

Szombaton az orosz Marija Lasitskene (aki két éve még Marija Kucsina néven szerzett aranyérmet a pekingi világbajnokságon) bizonyult a legjobbnak a női magasugrás döntőjében. Az orosz atléta sikere nem meglepetés, hiszen az egyetlen hölgy volt, aki két méter fölé jutott idén szabadtéri versenyen, 203 centiméteres eredményével pedig hozta is a papírformát a fináléban.

Az orosz nagy örömmel vette át aranyérmét Bolték döntője előtt, ám egészen biztos, hogy nem volt maradéktalanul boldog. Az orosz szövetség felfüggesztése miatt ugyanis a győztes tiszteletére nem hazája zászlaját vonták fel és himnuszát játszották le, hanem a nemzetközi szövetségét.

A riói olimpia előtti doppingbotrány miatt Oroszország szövetségi szinten nem nevezhet sportolókat atlétikai világversenyre, azaz csak olyan orosz atléták indulhatnak versenyen, akik megszerzik a nemzetközi szövetség (IAAF) különengedélyét.

Lasitskene áprilisban megkapta az engedélyt, azaz indulhatott Londonban, ám a szabályoknak megfelelően ezt csak a nemzetközi szövetség színeiben tehette meg. Ez és győzelme pedig azt jelentette, hogy az egyetemes sporttörténetben először játszották a győztes tiszteletére az adott szövetség himnuszát, valamint vonták fel a szövetségi zászlót.

Címvédés ide vagy oda, két éve tehát még Marija Kucsinának szólt az orosz himnusz, most Marija Lasitskenének a nemzetközi szövetségé.