Meglepetésarany és -ezüst, valamint Kammererék bravúrja a kajak-kenu vb-n

A női kétszázas kajakduó szerezte a magyar csapat első vasárnapi aranyát a racicei kajak-kenu világbajnokságon.

Az első vasárnapi fináléban a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel összetételű kajaknégyes ezer méteren a második helyen ért a célba. Csak a mieink tudták tartani a tempót a rajt-cél győzelmet szerző ausztrálokkal, a lemaradó mezőnyből végül a német hajó ért be a magyarok egysége mögött.

 

A kenunégyesek ezres döntőjében a Vasbányai Henrik, Kiss Tamás, Sarudi Pál és Varga Dávid egységve végig a középmezőnyben haladva, az utolsó métereken a románokat megelőzve negyedikként végezett. A németek nyakába került az arany.

Női K1 1000-en Bodonyi Dóra a táv feléig érmes helyen haladt, végül kissé elfáradva ötödikként zárt. A számot a kamikazetaktikát választó, a rajtgépből több hajónyi előnnyel kirobbanó ausztrál Alyce Burnett nyerte.

A férfi kenukettesek kilométeres távján a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó kilencedikként, a mezőny végén ért be, az élen német, kubai, orosz sorrend alakult ki.

A királyi táv után a sprintszámok következtek, kezdésként Lucz Dóra kajak egyesben a nyolcadik helyet szerezte meg, az új-zélandi klasszis, Lisa Carrington kétséget sem hagyott a végeredményt illetően a háta mögött roppant szoros versenyt vívó ellenfeleinek.

A férfi 200-as fináléban Horváth Bence volt érdekelt, és nem túl jó rajtot követően óriásit lapátolva az olimpiai bajnok brit, Liam Heath-t megközelítve ezüstéremnek örülhetett.

 

Női C1-ben Devecseriné Takács Kincső a kenuját remekül berúgva bronzérmesként végzett, a vb-címet a kanadai Laurence Vincent-Lapointe söpörte be.

 

A férfi kenupárosunk, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám a második százon nagyot menve kevesebb, mint egy tizeddel lecsúszva az ezüstről a dobogó harmadik fokára állhatott. Összességében orosz duó utasított maga mögé mindenkit.

 

Az első vasárnapi magyar világbajnoki címet a női K2 200-on a Hagymási Réka és Szabó Ágnes repítette hajó nyerte, nüansznyi különbséggel, 63 századdal az olaszok előtt.

 

Az ötszázas döntőkről ide kattintva olvashat.