Hatalmas magyar sportdiplomáciai siker kajak-kenuban

Fazekas-Zur Krisztina kétszeres olimpiai bajnok kajakozót a racicei világbajnokságon a nemzetközi szövetség (ICF) Sportolói Bizottságába választották.

Nagy sikerrel zárult a hétvégi racicei világbajnokság Fazekas-Zur Krisztina számára, hiszen amellett, hogy a női négyessel aranyérmet nyert, sportdiplomáciai téren is tarolt: a versenyzők őt választották be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség Sportolói Bizottságába. A magyar kajakos a dán Henriette Engel Hansent és a lengyel Beata Mikolajczykot utasította maga mögé a szavazás során. A férfiaknál az orosz Jurij Posztrigaj lett a befutó.

"Nagyon örülök ennek a sikernek, próbáltam meggyőzni az embereket, hogy szavazzanak rám, mert nagyon szerettem volna ezt a pozíciót. Beszélgettem a sportolókkal a világbajnokságon, bízom benne, hogy erősebb lesz a hangunk, s remélem, jól tudunk majd együttműködni" - mondta Fazekas-Zur Krisztina, aki a racicei vb-n a négyessel 500 méteren aranyérmet nyert.

A kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina a dél-afrikai Hayley Jo-Nixon (maratoni szakág), a brit Claire O’Hara (freestlye szakág), a brit Tim Lodge (parakenu) és az ausztrál Amanda Reynolds (parakenu) mellé került be a testületbe.