Ivkovics az Eb után beszél a magyar kosárlabda hatalmas problémájáról

Az Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kosárválogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics a Sport7főben a válogatási elvei mellett szóba hozta, mit lát óriási problémának a hazai kosárlabdával kapcsolatban, de részletekbe leghamarabb a kontinensviadal után bocsátkozna.

Először is elárulta, azokat visz magával Kolozsvárra, akikkel végigvitte az elmúlt öt évet. Mikor elkezdték a munkát sokan lemondták a válogatottságot, választottjaival mégis sikerült vonzóvá tenniük a címeres mezt. Viszont igazságtalannak tartaná, ha elvenné a lehetőséget bárkitől is a mennyország kapujában.

Így a jelenlegi bő keretből, hacsak nem jön közbe valami, akkor a három legfiatalabb játékos nem megy majd az Eb-re, mivel ők nem voltak részesei a teljes útnak. De biztos benne, ha ő lesz még a kapitány, és a fiatalok végigdolgozzák a csapattal a következő négy évet, akkor nem lesz, aki kilökje őket az akkori utazók névsorából.

Legutóbb 1999-ben jutott ki az Eb-re a magyar együttes, hogy mi az oka a hosszú pauzának, arról leghamarabb a torna után beszélne Ivkovics, mert szerinte hosszabb elemzést kíván, miért csak Hanga Ádám az egyetlen, aki nem a hazai bajnokságban pattogtatja a labdát. „Ez azt jelenti, a magyar menedzserek egyetlen játékost nem küldenek külföldre. Hatalmas probléma” – ejtett el azért némi félinformációt a szakember, mire is gondol, de részletekbe most nem ment bele.

A Barcelonába igazoló Hangát egyébként azon néhány magyar sportolóval, például Puskás Ferenccel vagy Nagy Lászlóval helyezi egy polcra, akik pályafutásuk során topcsapathoz szerződtek.

Ivkovics ezúttal is hangsúlyozta, a sonka munkában hisz, nem foglalkozik semmi mással, inkább ahogy eddig, úgy ezután is igyekeznek felülmúlni a várakozásokat. Vallja, problémák nincsenek, azt csak mások generálják, dolgozni kell csöndben és akkor felülkerekednek a hangoskodókon.

Kolozsvári csoportkörben lát olyan ellenfeleket, melyek ellen tisztes helytállás lehet a cél, de a házigazda románoknál jobbnak tartja a magyar válogatottat, és reméli, a szurkolók tesznek arról, hogy otthon érezzék magukat Keller Ákosék.

Végül azt a tényt hangsúlyozta, hogy kosarasai az elmúlt öt évben egy esztendőnyi időt töltöttek együtt, ennyit még a szeretteink körében is nehéz konfliktusok nélkül elviselni. A játékosok között mégsem volt egy rossz szó sem.

 

A teljes beszélgetést  videóra kattintva nézheti meg.