Felvásárolhatja a Porsche a Red Bullt?

Mégsem csak puszta motorgyártóként térne vissza a Forma–1-be a Porsche 2021-ben? Pletykák szerint Dietrich Mateschitz eladhatja nekik a Red Bullt.

Porsche (Fotó: XPB)

A Porsche gazdasági igazgatója, Lutz Meschke Monzában elismerte, nemcsak a Forma–E-ben terveznek szerepet vállalni a WEC-programjuk leállítása után, hanem hosszabb távon a Forma–1 is érdekli őket. A márka idén aktív résztvevője a 2021-től érvénybe lévő új motorformuláról szóló tárgyalásoknak, és időközben egy új csúcsteljesítményű motor fejlesztésébe is belekezdett, amely megfelelő feltételek (olcsóbb, egyszerűbb, az elvárásaiknak megfelelő technológia) mellett évek múlva F1-es motorrá alakulhat át.


A Porsche ugyan motorgyártóként érdeklődik az új regulákkal átalakított F1 iránt, most újra felröppent egy évekkel ezelőtt már hallott pletyka: felvásárolhatják és gyári csapatukká tehetik a Red Bullt. A Motor Sport magazin szakírója, Mark Hughes nem tartja irreálisnak ezt a lehetőséget. Dietrich Mateschitz rengeteg pénzt ölt már a királykategóriás projektbe, sorozatban megszerzett négy bajnoki címüknél pedig nem is tehettek volna többet a márka értékének növeléséért.


Az elmélet szerint a Porsche úgy venné át a Milton Keynes-i csapatot, hogy annak központja és technikai gárdája is egyben maradna, élén Christian Hornerrel és Adrian Neweyval, miközben a Red Bull főszponzori szerepkörbe lépne vissza, tovább népszerűsítve a márkát. Ebben az esetben a gárda újra gyári istállóvá válhatna, és elhárulna a jelenlegi legfőbb akadály előle.


A Red Bull és a Volkswagen kiváló kapcsolatot ápol egymással, más szinteken régóta együttműködnek, ami nem először szolgál efféle pletykák alapjául.


Motor Racing - Formula One World Championship - Italian Grand Prix - Race Day - Monza, Italy


Eközben az is tény, hogy egy ideje rebesgetik, Mateschitz egyre terhesebbnek találja egyszerre két istállót is futtatni az F1-ben, és megfelelő érdeklődő esetén szívesen túladna a Toro Rossón (is?). Helmut Marko a közelmúltban megerősítette, hiteles és előnyös ajánlat esetén valóban elgondolkodhatnak ezen a lehetőségen, ám ilyen ajánlatot eddig még nem kaptak.


E helyzeten a Toro Rosso Hondával kötött hosszabb távú megállapodása változtathat. Amennyiben a felek elégedettek lesznek az együttműködéssel, a japán gyártónak akár arra is nyílhat lehetősége, hogy felvásárolja a faenzai gárdát.