Williamsek nélkül a Williams-csapat

Nem utazhat már F1-es futamokra a Williams-istálló alapítója, Frank Williams. A gárda huzamos ideig úgy lesz kénytelen versenyezni, hogy egyetlen családtag sem lesz a soraikban.

Sir Frank Williams (Fotó: XPB)

A Forma–1-es mezőny harmadik legrégebbi csapatát alapító Sir Frank Williams a közelmúltban hosszabb időt töltött a kórházban betegsége miatt. Lánya elmondása szerint azóta már rendbe jött, ám állapota és kora azt már nem teszi lehetővé, hogy a versenyekre is elkísérje a csapatot.


„Sajnos a versenyekre már nem tud elutazni, de még mindig ugyanúgy szereti az F1-et, mint a legelső napon” – nyilatkozta Claire Williams a Bildnek. „Ő a motorsport megszállottja, egész élete a Forma–1-ről szólt. A család csak a második szerelem volt számára. És most, hogy hetvenöt éves, én még mindig látom rajta, milyen szenvedéllyel szereti a sportágát.”


Motor Racing - Formula One Launch - Williams FW36 Launch - London, England


Claire Williams 2013 óta tölti be a csapatvezető-helyettesi tisztséget, ám miután az utóbbi években apja egyre kevesebbszer tűnt föl a paddockban, mára majdhogynem teljes értékű csapatfőnökké vált. Csakhogy most a szíve alatt hordja kisfiát, így jó ideig őt is Monzában láthattuk utoljára nagydíj helyszínén. Mindez azt is jelenti, hogy a csapattal a Williams család egyetlen tagja sem fog együtt utazni, amire utoljára talán Sir Frank 1986-os balesete után volt példa.


Az unoka egy igazi versenydinasztiába fog beleszületni. Anyja elmondása szerint nem is kérdés, hogy az ő életére is hatással lesz a Forma–1. „Az ember mindig átvesz dolgokat a gyereknevelésben a saját neveltetéséből. És olyan dolgok is vannak, amikre a gyerekek azt mondják, sosem fogják úgy csinálni, mint a szüleik. Nekem nagy szerencsém volt azzal, ahogyan minket fölneveltek. Kiváltságos életünk volt, de megtanultuk becsülni is azt.”
Claire Williams (Fotó: XPB) Claire Williams (Fotó: XPB)


„A legtöbb ember azt mondja, az apám biztosan sosem volt velünk. Valóban így volt, gyakran volt távol, sosem jött el a sportversenyeinkre vagy a szülői értekezletekre, mert utazott a nagyvilágban. Édesanyám majdhogynem egyszerre volt mindkét szülőnk. Az emberek azt is mondják, hogy ez így nem helyes, hogy így nem is kellett volna gyerekeket vállalni. De én egy pillanatig sem gondoltam így, és nem is szerettem volna, hogy másképpen legyen. Sok előnyünk is származott abból, hogy egy ilyen világban nőttünk fel, és ennek következményeként csinálom most azt, amit. Nem látok tehát semmi rosszat abban, amit a szüleim csináltak.”


Ha elhivatottságról van szó, Claire nem sokban különbözik édesapjától. Ennélfogva természetesen az is bosszantja, hogy csapata az utóbbi időben meggyengült. Ennek okát a fejlesztések lassú ütemében és a hatékonyság hiányában látja. De nem tartja megfordíthatatlannak a helyzetüket. „Sosem fogom föladni azt az álmomat, hogy újra győzni lássam a Williamst. Azért sem, mert mihelyst hagyod kialudni a lángot, csomagolhatsz és mehetsz haza. Én pedig nem ezért vagyok itt” – nyomatékosította.