2018-as Labdarúgó Világbajnokság

Az F1 nem akarja elengedni Szingapúrt

Továbbra sem hosszabbították meg a Szingapúri Nagydíj idén lejáró szerződését, a Forma–1 ügyvezetője, Chase Carey viszont mindenképpen meg szeretné őrizni a helyszínt, stratégiai szempontból ugyanis roppant fontosnak tartja.

Nico Rosberg (Fotó: Charniaux / XPB Images)

A szingapúriak legutóbb 2012-ben hosszabbították meg szerződésüket, még az F1 korábbi vezérigazgatójával, Bernie Ecclestone-nal, aki tisztsége utolsó éveiben nem jutott dűlőre az újabb egyezségről. Egyelőre az utódoknak sem sikerült megegyezniük a szervezőkkel, a futam pedig csak kérdőjellel szerepel a 2018-as versenynaptárban.


Ecclestone korábban már le is tett a villanyfényes versenyről, a helyére lépő amerikai szakember viszont mindenképpen meg szeretné tartani, és hosszabb távon is fontos szerepet szán neki. Elmondása szerint most a tárgyalások is egészen jól haladnak. „Aktívan egyeztetünk a partnereinkkel, és a célunk az, hogy tető alá hozzunk egy új megegyezést” – jelentette ki határozottan. „Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a szingapúriakkal, és még tartanak a tárgyalások” – tette hozzá.
Kimi Räikkönen (Fotó: xpbimages.com) Kimi Räikkönen (Fotó: xpbimages.com)


Részleteket ugyan nem árult el a megbeszélésekről, azt viszont egyértelművé tette, hogy az első villanyfényes futam helyszíne fontos a Forma–1-nek, és a sportág ázsiai stratégiájának is. „A hosszabbítás a célunk, ez teljesen egyértelmű. Ahogyan az is, hogy a szingapúri egy olyan verseny, amire büszkék vagyunk” – magyarázta.


A szerződéshosszabbítások előtt megszokott „diplomatikus” szavakon túl, a Liberty Mediának valóban fontos lehet Szingapúr, az F1 többségi tulajdonának átvétele óta ugyanis többször elmondták, Ázsiát továbbra is lényeges piacnak tartják. Továbbá szeretnék növelni a városi versenyek számát, ezzel ugyanis „közelebb vihetik” a királykategóriát a közönséghez, nagyobb hírverést generálhatnak a futamoknak és több szurkolót aktivizálhatnak.


Az ázsiai városállam versenyhétvégéje pedig tökéletes példa erre az elképzelésre. „Szingapúr a kontinens egyik legfontosabb kapuja. Az elmúlt 50 évben bemutatott hihetetlen fejlődésével fel tudta hívni magára a világ figyelmét” – zárta gondolatát Carey.


 

Chase Carey a költségek csökkentésén dolgozik ( Moy / XPB Images ) Chase Carey ( Moy / XPB Images )