2018-as Labdarúgó Világbajnokság

„Az F1 szerencsés, hogy eddig nem támadták meg”

A Forma–1 szerencsés, hogy eddig egyetlen komoly kibertámadást sem indítottak ellene – jelentette ki a téma szakértője, John Zanni, aki cége és a Toro Rosso együttműködése révén az elmúlt hónapokban közelről figyelhette a királykategóriát.

A Red Bull boxfala (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Idén több kibertámadás is végigsöpört a világ országain: az úgynevezett zsarolóvírusok (ezek olyan kártékony szoftverek, melyek zárolják a felhasználók fájljait, és a károk visszaállításáért váltságdíjat követelnek) számos banknak, vállalkozásnak és az elektromos műveknek is gondot okoztak. Ezt látva, a téma egyik szakértője úgy véli, az F1-nek jobban oda kell figyelnie a kiberbiztonságra.


Az Acronis első embere, John Zanni cége és a Toro Rosso együttműködése révén került kapcsolatba a királykategóriával (a vállalat tavaly szerződött az olasz istállóval, hogy segítse biztonságosabbá és hatékonyabbá tenni számítógépes rendszereit). „Nem sűrűn történik ilyesmi, az olyan csapatok pedig, mint a Toro Rosso biztonságban vannak, mert foglalkoznak azzal, hogyan kezeljék az informatikai rendszereiket” – kezdte némi hazabeszéléssel.


„Az F1 szerencsés volt. Remélem továbbra is szerencsés marad, és ebből a szempontból biztonságosabbá válik a jövőben. Egy rendkívül népszerű sportról beszélünk. És általában pont ez tesz valami célponttá – az, hogy komoly médiafigyelem hárul rá! Éppen ezért komolyan kell venni ezt a dolgot” – figyelmeztetett az amerikai szakember.
Carlos Sainz (Fotó: XPB) Carlos Sainz (Fotó: XPB)


Elmondása szerint a Toro Rosso egyre nagyobb figyelmet szentel a kiberbiztonságnak, az F1 egészéről viszont nem lehetne elmondani, hogy valósnak érzi a fenyegetést. „Az F1 eléggé zárt. Mindenki ismer mindenkit, és amikor valaki bekerül a közösségbe, elfogadják. Mivel nagyon zárt a közösség, nem foglalkoznak az azon kívül lévő hackerekkel, akik kárt tehetnek. Ez kissé aggasztó. Senki sem gondol arra, hogy megtámadhatnak egy F1-es hétvégét, de gyanítom, hogy valaki, aki igazán okos, rájöhet arra, hogyan lehet ezt megtenni” – magyarázta.


„Beszéltem pár emberrel az F1-ben, és ők mind azt kérdezték, miért támadnák meg őket. Nekik csak az a céljuk, hogy az ellenfelek ne lássák az adataikat. Ezen a téren egy kissé le vannak maradva” – folytatta Zanni, aki attól tart, a zsarolóvírusok egyre elterjedtebbek lesznek, hiszen a szoftverek egyre több ember számára válnak elérhetővé. „Ha akarsz egy saját zsarolóvírus franchise-t, az is megoldható. Félelmetes, hogy ezek az emberek vírusokkal lépnek be a piacra, és már nem csak arra törekszenek, hogy minél több gépet megtámadjanak” – zárta gondolatát.
A mezőny az első kanyarban a rajt után (Fotó: XPB) A mezőny az első kanyarban a rajt után (Fotó: XPB)