2018-as Labdarúgó Világbajnokság

Csak 2020-ban gondolja át jövőjét a Mercedes

A Mercedes 2020 végéig egészen biztosan ott lesz a Forma–1-es futamok rajtrácsán, a cég ugyanis elkötelezte magát a királykategória mellett – jelentette ki a Daimler első embere, Dieter Zetsche, majd hozzátette, a jövőről az említett szezon során döntenek majd.

Mercedes (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Az utóbbi időben gyakran szóba került a németek F1-es istállójának sorsa: először Eddie Jordan pedzegette, hogy gyári szinten hamarosan elhagyják a királykategóriát és csak motorszállítóként folytatják szereplésüket. A téma aztán újra szóba került, amikor a Mercedes bejelentette, hogy elhagyja a DTM-et és 2019-ben beszáll a Forma–E-be.


A gyár sportigazgatója, Toto Wolff a találgatások kapcsán többször elmondta, folytatni fogják az F1-es projektet, most pedig a Daimler elnöke, Dieter Zetsche is igyekezett megnyugtatni a csapat sorsáért aggódókat. „A Forma–1 hozzátartozik a márkához, és a márka történelméhez” – mondta a Frankfurti Autószalonon. „Ez a projekt segíti a márka fejlesztését és fiatalítását, szóval nem látok okot arra, hogy 2021-ig változtassunk a stratégiánkon” – magyarázta.


„A mostani Concorde-egyezmény addig az évig lesz érvényben, szóval még egyelőre nem is gondolunk erre” – utalt a jelenlegi stratégia megváltoztatására. Az ezzel kapcsolatos későbbi döntésnek minden valószínűség szerint az új motorszabályokhoz is köze lesz (ahhoz, mennyire tetszenek majd azok a gyárnak), 2020 után ugyanis komolyabb változás várható.
Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)


Zetsche azt követően beszélt a gyár terveiről (és az elektromos szériáról), miután bemutatták 1000 lóerős szuperautójukat, a Forma–1-es technológiákból merítő Project One-t. „Úgy döntöttünk, elhagyjuk a DTM-et, és útjára indítunk egy programot a Forma–E-ben. Ez a sorozat jelenleg egy közösségi és PR platform, de segíteni akarunk abban, hogy a jövőben intenzívebb legyen a versengés a csapatok között” – jelezte a tapasztalt üzletember.


Azok a felvetések is Zetsche állítását erősítik, melyek szerint a Mercedes már elkezdte a tárgyalásokat Lewis Hamiltonnal, akit 2020 végéig szeretnének magukhoz láncolni, és aki az Olasz Nagydíj hétvégéjén úgy nyilatkozott, nagyon jól érzi magát a csapatnál, és érzése szerint még a szezon vége előtt meg fogja hosszabbítani a 2018-ban lejáró szerződését.
Niki Lauda, Dieter Zetsche és Toto Wolff (Fotó: Photo4 / XPB Images) Niki Lauda, Dieter Zetsche és Toto Wolff (Fotó: Photo4 / XPB Images)