Hivatalos: A Mercedes Bottasszal folytatja 2018-ban!

Újabb csapat jövő évi versenyzőfelállása vált biztossá: a Mercedes szerdán bejelentette, szerződést hosszabbított Valtteri Bottasszal!

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Toto Wolff és Niki Lauda már két hete Monzában azt hangoztatta, puszta formaság Valtteri Bottas szerződéshosszabbítása. Ahogyan azt a csapat ígérte, a finn helyzete még a Szingapúri Nagydíj előtt tisztázódott: szerdán bejelentették, újabb megállapodást kötöttek, így a kétszeres futamgyőztes 2018-ban is Lewis Hamilton csapattársa lesz.


„Nagy kihívás elé állítottuk idén Valtterit: az utolsó órában kellett csatlakoznia a csapatunkhoz, előre lépnie az F1-es mezőny élére, és a sportág egyik legjobb versenyzőjének csapattársává válnia. Ezek ismeretében az eddigi eredményei talán még lenyűgözőbbek” – állapította meg Toto Wolff sportigazgató. „Voltak mélységek és magaslatok – több magaslat, mint mélység –, és a csúcsot eddig a két győzelme jelentette Oroszországban és Ausztriában. Összességében folyamatosan javul a teljesítménye, ezért nem is kellett gondolkodnunk azon, hogy megtartsuk-e őt 2018-ra.”


„A csapatunk számára külön bónusz, hogy mennyire tisztelik és milyen sportszerűek egymással a versenyzőink. A kémia, a dinamika Valtteri és Lewis között remek, és mindenünk megvan ahhoz, hogy felvegyük a harcot az ellenfeleinkkel.”
Toto Wolff és Valtteri Bottas (Fotó: Daimler Media) Toto Wolff és Valtteri Bottas (Fotó: Daimler Media)


Bottas idén télen csatlakozott a Mercedeshez a decemberben visszavonult Nico Rosberg helyetteseként. Eddig összesen 13 futamot teljesített a németekkel, ebből kettőt nyert meg, 9 alkalommal állt a dobogón. A 28 éves versenyző a további 9 dobogós helyezést hozó williamses évek után kezdi megveti a lábát a mezőny élversenyzői között. Jelenleg harmadik a bajnokságban, 41 pontos hátránnyal Lewis Hamilton mögött.


„Megtisztelőnek tartom és büszkeséggel tölt el, hogy 2018-ban is a Mercedesszel dolgozhatok együtt, és a Mercedes család tagja maradhatok. Együtt napról napra fejlődhetünk tovább, és ha keményen dolgozunk, szerintem a határ a csillagos ég” – nyilatkozta Bottas a bejelentés kapcsán.


„Amióta januárban megérkeztem a csapathoz, élvezem a közös munkát. A csapatban mindenki örömmel fogadott, támogatott, és a szurkolók biztatása is sokat jelent. Versenyzőként jelentős fejlődésen mentem keresztül, és már eddig is sok szép sikert és pillanatot élvezhettünk együtt, amit sosem fogok elfelejteni. Lenyűgözött a csapat mentalitása, elszántsága és hangulata. Lewis csapattársának lenni is jó, és élvezem, hogy ennyire tiszteljük egymást, miközben folyamatosan hajtjuk egymást előre.”


„Amikor a csapat szerződtetett 2017-re, bizalmat szavazott nekem, jelezte, hogy hisz a képességeimben. Az új szerződésemmel ezt a bizalmat újra kiérdemeltem. Boldog vagyok, hogy az Ezüstnyíllal szereztem meg az első győzelmemet, de mint mindig, még most is van tér a fejlődésre, és még mindig nem hoztam ki magamból a maximumot. Folytatom a kemény munkát a pályán és a pályán kívül is, hogy tovább fejlődjek versenyzőként, jobb eredményeket érjek el és megmutassam, hogy nem hiába bíznak bennem. Szeretnék köszönetet mondani az igazgatótanácsnak, a gyárakban dolgozó embereknek, a versenycsapatnak és a szurkolóknak is a támogatásukért és a bizalmukért! Ez nagyon sokat jelent számomra!”
Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)


A Mercedes bejelentése választ adott arra a kérdésre is, hogyan viszonyul a piac 2019-es várható alakulásához a csapat. Azzal, hogy egy évre hosszabbítottak Bottasszal, nyitva hagyták az ajtót más élversenyzők előtt a két év múlva kezdődő szezonra.


Bár Sebastian Vettel hosszú távra, egészen 2020-ig elkötelezte magát a Ferrarihoz, számos vonzó versenyző elérhetővé válhat még a következő idény végén. Köztük van Daniel Ricciardo és Max Verstappen is. Előbbinek lejár a szerződése a Red Bull-lal, utóbbi pedig a pletykák szerint sikertelenségük esetén kiléphet belőle. Toto Wolff mindig is nagy rajongója volt a holland tehetségnek, a Mercedes pedig már 2014-ben megpróbálta szerződtetni őt, ám akkor a Red Bull lecsapta a kezéről.


A csapatvezető a szerződéshosszabbítás előtt sem titkolta, elsősorban a 2019-es változások miatt halogatták az aláírást Bottasszal, és az egyéves kontraktus azt mutatja, továbbra is próbálnak minél rugalmasabbak maradni versenyzőügyben.


A csapattal Lewis Hamiltonnak 2018 végéig szól a szerződése, ám a brit már előrebocsátotta, a télen várhatóan megkezdik az egyeztetéseket a partnerségük megújításáról.

Kapcsolódó tartalom