Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo otthagyja a Red Bullt, ha nem válik bajnokesélyessé

Ricciardo otthagyja a Red Bullt, ha nem válik bajnokesélyessé

Motorsport
Max Verstappen után Daniel Ricciardo is egyértelművé tette: ha a Red Bull nem szállhat harcba a bajnoki címért 2018-ban, új csapatot kereshet magának.

A Red Bull által élversenyzővé nevelt ausztrál jövőre olyan helyzetben találja magát, amilyenben még sosem volt: szerződése lejártával most először teljesen szabaddá válik. Sorsát eddig az osztrák italcég alakította, ám időközben nemcsak „felnőtt”, hanem a mezőny egyik sztárversenyzője lett, aki eredményeivel és bizonyított képességeivel kivívta, hogy már saját lábán is meg tudjon állni a királykategóriában.

Max Verstappen nála jóval fiatalabban került máris hasonló helyzetbe, és ezt kihasználva az utóbbi időben ő már nyomást is gyakorolt csapatára. Jelezte, ha nem válnak mielőbb bajnokesélyessé, meghallgatja a többi csapat ajánlatát (amiből aligha lesz hiány), és váltani fog 2019-ben. Daniel Ricciardo most hasonló „követeléseknek” adott hangot, igaz, ő azon a csalódáson (bajnoki címet remélt, de hamar kiderült, esélyük sincs) már 2015-ben átesett, amin most kollégája, így kevésbé tűnik frusztráltnak. „A türelmetlen időszakomon már túl vagyok, az biztos. De nem akarok úgy távozni az F1-ből, hogy nem lettem világbajnok” – nyilatkozta az ötszörös futamgyőztes. „Még mindig úgy érzem, képes vagyok rá. Várom a lehetőséget, ami előbb-utóbb el fog jönni.”

„Azt gondoltam, idén nagyon jó helyzetben leszünk, de nem így lett. Még így is lett pár dobogós helyezésem, de a bajnoki küzdelemnek nem vagyunk a részesei. Ennek jövőre meg kell változnia, legalábbis az én nézőpontomból. Már jó pár éve itt vagyok, jövőre pedig nagyobb előrelépést kell tennünk ahhoz, hogy meggyőzzenek arról, nyerhetek velük. Nem is kérdés, velük akarok nyerni, és szerintem így is válna teljessé a történet. Seb (Vettel) végigcsinálta, de ő az egyetlen. Szívem szerint szeretném én is megcsinálni – de meglátjuk. Esélyt akarok kapni arra, hogy minden hétvégén nyerni tudjak, amíg még csúcsformában vagyok.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Ricciardótól nem először hallunk hasonló nyilatkozatot. Már az elmúlt években is hangot adott azon félelmének, hogy kifuthat az időből. 28 évesen már rutinos versenyzőnek számít, érettségét pedig a Verstappenétől eltérő hangnem is jelzi. A helyzete viszont nem sokban tér el a hollandétól: minél tovább kell várnia a sikerekre, annál inkább előtérbe kell helyeznie saját érdekeit.

Egyelőre kérdéses, lesz-e üres ülés az élcsapatoknál 2019-ben. Kimi Räikkönen szerződése csak egy évre szól a Ferrarival, az pedig még nem világos, Valtteri Bottas hány évre hosszabbít a Mercedesszel.

„Bármit is választok, a szerződésem lejárta miatt nekem kell döntenem. A profi pályafutásom alatt ez lesz az első alkalom, amikor szabadon alkalmazhatóvá válok, ilyesmit korábban még sosem tapasztaltam meg. A kezdetektől a Red Bullnál vagyok, ami csodálatos . De most rajtuk is múlik, hogy együtt folytatjuk-e, és én azt fogom választani, amit a legjobbnak érzek.”

Egyelőre csak annyit tud, hosszú távra szeretné elkötelezni magát. „Bármilyen szerződést is írok alá legközelebb, egy hosszabbítást vagy egy teljesen újat, az valószínűtlen, hogy csak egy évre fog szólni. Talán hároméves lesz. Emiatt ez egy nagy lépés lesz a pályafutásom szempontjából. Alaposan át fogom gondolni. Mindenképpen ott akarok versenyezni, ahol esélyem van a sikerre, a győzelmekre, de az is fontos, hogy tetsszen a közeg. Az eddigi sikereimben fontos szerepe volt annak, hogy élveztem, amit csinálok. Szerintem nem mindenki élvezi ezt annyira, amennyire kellene, számomra viszont ez nagyon fontos” – avatott be Ricciardo.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak