Nem is gondol a kivonulásra a Honda az F1 főnöke szerint

Chase Carey a Hondával folytatott tárgyalásai alapján úgy véli, bárhogy is teljesítsen most, a japán gyártó hosszú távra tervez az F1-ben.

Chase Carey (Fotó: XPB)

A McLaren helyett a Toro Rossóval folytatja tovább Forma–1-es programját a Honda. Megállapodásuk részletei egyelőre nem ismertek, ám források hároméves szerződésről beszélnek, melynek lehetőségét képezi az is, hogy jó teljesítmény esetén a Red Bull is a japánok motorjára váltson.


A McLaren és a Honda válásához egy hosszú, még a téli tesztidőszakban kezdődő folyamat vezetett, melynek során a motorgyártó csak nehezen fogadta el, hogy eredeti terveit keresztülhúzva Woking nem kér a további együttműködésükből. Ennek során fölvetődött az is, hogy a vezetőség az idei gyengélkedés miatt elbizonytalanodott, és fontolgatta, hogy ha 2018-ban sem sikerült áttörést elérnie, végleg leállítja F1-es projektjét. Ez állítólag a Toro Rossóval való egyezkedés során is hátráltató tényező volt.


De kell-e attól tartania a faenzaiaknak, hogy új partnerük egyszer csak faképnél hagyja őket, ahogy váratlanul kivonult a sportágból már 2008-ban is?


Chase Carey és az F1 vezetősége az elmúlt hetekben aktívan részt vett a felek közötti párbeszédben, mivel céljuk az volt, hogy a kategóriában tartsák a Hondát. Egy szingapúri eseményen a sorozat amerikai elnöke elárulta, ezek alapján nem fél attól, hogy egy gyártóval kevesebb marad a Forma–1-ben. „A Honda fontos partner a Forma–1 számára. Monzában leültem beszélgetni a japánokkal, és nekem úgy tűnt, hogy tetszik nekik, amilyenné a királykategóriát formálni akarjuk” – nyilatkozta a Liberty-főnök.


Szerinte az idő előtti kivonulásnak jelenleg kicsi az esélye. „Természetesen nem beszélhetek a Honda nevében, de nekem az a benyomásom, hogy még hosszú ideig a Forma–1-ben akarnak maradni” – bizakodott Carey.