Hivatalos: Sainz a Renault versenyzője!

Ahogyan arra számítani lehetett, a Renault a két szabadedzés között hivatalosan is bejelentette Carlos Sainz szerződtetését. A fiatal spanyol 2018-ban csatlakozik majd a francia istállóhoz, az idei szezont tehát a pletykákkal ellentétben a Toro Rosso pilótájaként fejezi be.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

A Renault már 2016 végén le szerette volna igazolni a Toro Rosso versenyzőjét, akkor azonban a Red Bull megakadályozta az üzlet nyélbe ütését. Idén ismét harcba szálltak érte, a Toro Rosso és a Renault szakítása pedig jó lehetőséget teremtett számukra, a szerződés idő előtti felbontásáért cserébe ugyanis megszerezhették a fiatal tehetséget.


A szerződéskötésnek már a múlt hét végén híre ment, eddig azonban egyik fél sem beszélt róla (Sainz több interjút is adott azóta, melyek során kínosan ügyelt arra, hogy ne szólja el magát), az első szingapúri szabadedzés után viszont megérkezett a várt bejelentés. „Carlos egy roppant ígéretes fiatal versenyző, aki régóta a radarunkon volt már, főleg a Renault juniorszériáiban elért sikereit követően” – nyilatkozta a franciák ügyvezetője, Cyril Abiteboul.


„Pozitív, hogy megerősíthetjük az érkezését 2018-ra. Ez a választás remekül illeszkedik a középtávú stratégiai terveinkhez. Úgy véljük, Carlos és Nico (Hülkenberg) jól kiegészítik majd egymást a pályán és azon kívül is, kettősük pedig segít abban, hogy előrelépjünk a rajtrácson. Szeretnék köszönetet mondani Helmut Markónak, amiért kölcsönadta Carlost erre az időszakra. Köszönettel tartozunk Jolyonnak (Palmer) is a most is tartó kemény munkájáért, és az előző két évben tett erőfeszítéseiért. Elkötelezett versenyző, akinek a legjobbakat kívánjuk a pályafutása folytatásához” – tette hozzá.
Renault (Fotó: XPB) Renault (Fotó: XPB)


„Boldog vagyok, hogy csatlakozhatok a Renault F1-es csapatához. Egy versenyző számára megtiszteltetés, hogy egy gyári istálló tagja lehet, a belém vetett bizalmat pedig jó eredményekkel szeretném meghálálni. Izgalmas a projektjük, és boldog vagyok, hogy egy ilyen fontos pillanatban csatlakozhatok hozzájuk. Már várom, hogy együtt dolgozzak a csapattagokkal, és Nico Hülkenberg mellett vezethessek. Az F1-ben és más kategóriában is dolgoztam már a Renault-val, szóval jól ismerem a motivációikat és a képességeiket” – vette át a szót Sainz.


„Most egy izgalmas, új fejezet indul a pályafutásomban. Szeretnék köszönetet mondani a Red Bullnak a belém vetett bizalomért és a támogatásért, valamint azért, hogy lehetővé tették számomra ennek a lehetőségnek a megragadását. Végül, de nem utolsósorban köszönettel tartozom azoknak, akikkel a Toro Rossónál dolgozhattam. Fantasztikus szakemberekről van szó, akiknek a lehető legjobbat szeretném kívánni” – köszönet el csapatától a 23 éves pilóta.


„Örülök, hogy megállapodásra jutottunk, és Carlos a Renault-nál fog versenyezni 2018-ban” – nyilatkozta a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko. „Nagyon tehetséges pilóta, aki sokat profitál majd abból, hogy egy gyári csapatnál dolgozhat egy roppant tapasztalt versenyző mellett. Ez egy komoly kihívás Carlos számára, kinek továbbra is figyelni fogjuk a fejlődését, hiszen továbbra is a Red Bull családjának a tagja marad. Ez egy remek fejlődési lehetőség számára és a Renault számára is, nekünk pedig esélyünk nyílik arra, hogy egy új tehetséget hozzunk a Forma–1-be” – magyarázta.
Carlos Sainz és Helmut Marko (Fotó: xpbimages.com) Carlos Sainz és Helmut Marko (Fotó: xpbimages.com)