Musorujsag
Élő Eredmények

A legrutinosabb és a legfiatalabb szlovén is a top 5-ben

A legrutinosabb és a legfiatalabb szlovén is a top 5-ben

m4sport.hu
A torna álomcsapatába a két szlovén mellé egy-egy szerb, orosz és spanyol kosaras került be.

Szlovénia sikerével ért véget a férfi kosárlabda Európa-bajnokság, miután az isztambuli döntőben hét ponttal legyőzték az esélyesebbnek tartott szerbeket. A torna legjobbja (MVP) is a győztestől került ki Goran Dragic személyében. Teljesítményéről mindent elmond, hogy a fináléban 35 pontot dobott.

Természetesen a torna álomcsapatában is biztos volt a helye. A 31 esztendős játékosnak ez volt a búcsúja a válogatottól, s elmondható, hogy méltóképpen sikerült. Dragic 2011 óta az NBA-ben szerepel, korábban játszott a Houston Rockets és a Phoenix Suns együttesében is, 2015 óta a Miami Heat csapatát erősíti. Az Eb-n 22.6-os pontátlaggal zárt.

lrgjobb

A szlovének még egy játékost adtak a top 5-be Luka Doncic személyében. Tudásáról mindent elmond, hogy mindössze 18 esztendős, ez volt élete első felnőtt tornája és máris bekerült a legjobbak közé. Érdekesség, hogy a legjobban az egyenes kieséses szakaszban játszott. Az elődöntőben a címvédő spanyolok ellen 11 ponttal, 12 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt. Átlagosan 14.3 pontot, 8.1 lepattanót szerzett és 3.6 gólpasszt adott. Szakemberek szerint az NBA következő draftján az elsők között fog elkelni a jelenleg a Real Madridot erősítő játékos.

Az orosz Alexey Shved jóval rutinosabb játékos, hiszen 2011-ből már van egy Eb-bronzérme és ugyanilyen medált vihetett haza a londoni olimpiáról is. Ez utóbbiban jelentős szerepet vállalt, hiszen az argentinok elleni bronzmeccsen (81-77) 22 pontot szórt. Végigjárta a korosztályos orosz válogatottakat, számos egyéni elismerése van és három évet az NBA-ben is lehúzott. Ezúttal is az oroszok legjobbja volt, átlagban 24.3-et, a szerbek elleni elődöntőben 33 pontot szerzett. A spanyolok elleni volt az egyetlen meccse, melyen 20 pont alatt teljesített, itt 18 egység állt a neve mellett.

A döntőben a szerbek legjobbja Bogdan Bogdanovics volt, aki 22 pontot ért el. Átlagban 20.4 pontot és 5 lepattanót szerzett, ez a teljesítmény pedig elég volt, hogy beférjen a top 5-be. Ez azonban nem nagyon vigasztalhatja, hiszen egy újabb elbukott döntőn van túl. Valószínűleg unja már az ezüstérmet, hiszen olyan már van neki olimpiáról (2016) és világbajnokságról (2014) is. Emellett számos egyéni díj birtokosa, idén a Sacramento Kings is elvitte, de valószínűleg egy válogatottal nyert arany mindennél többet érne neki.

Pau Gasol (Fotó: EPA/Robert Ghement)

Az ötödik játékost a bronzérmes spanyolok adták, Pau Gasolt. A korábbi kétszeres Európa-bajnoki MVP átlagban 17.8 pontot, 7.8 lepattanót és 1.5 blokkot ért el. A bronzmeccset 25 ponttal, 10 lepattanóval és 3 blokkal zárta. (Testvére, Marc szintén 25 pontot dobott az utolsó meccsen.) Emlékezetes maradhat számára a kontinensvetélkedő, hiszen megdöntötte Tony Parker csúcsát, és jelenleg ő a legeredményesebb játékos az Eb-k történetében.

További tartalmak