Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Gasly váltja Kvjatot Malajziában!

Hivatalos: Gasly váltja Kvjatot Malajziában!

Toro Rosso
A Toro Rosso hivatalosan is bejelentette, hogy a 21 esztendős Pierre Gasly a sepangi hétvégén bemutatkozhat a Forma–1-ben.

Alig, hogy híre ment a Red Bull váratlan versenyzőcseréjének, a Toro Rosso máris előállt a hivatalos megerősítéssel: a Maláj Nagydíjon Pierre Gasly veszi át Danyiil Kvjat helyét. Közleményük „helyettesítést” emleget, s kiemeli, orosz versenyzőjüktől sem köszönnek még el. „Gasly bizonyítási lehetőséget kap az F1-ben. Ez viszont nem búcsúzás a mi Danyiilünktől, mivel ő továbbra is a Red Bull-család tagja marad” – olvasható a csapat bejelentésében, melyből az azonban nem derült ki, hogy Kvjatnak meddig kell majd a kispadon ücsörögnie.

Franz Tost csapatfőnök mindenesetre többfutamos lehetőséget emlegetett a GP2 tavalyi bajnoka kapcsán. „A Toro Rossót azért hozta létre a Red Bull, hogy fiatal versenyzőket hozzon a Forma–1-be az utánpótlásprogramjából. Ezt tesszük most azzal is, hogy esélyt adunk Pierre-nek. Ő most a soros a Red Bullnál, és bizonyította, hogy megérdemli ezt a lehetőséget, hiszen bajnok lett 2016-ban a GP2-ben, idén pedig nagyon versenyképes a japán Super Formulában, ahol komoly esélye nyílt arra, hogy elhódítsa a bajnoki címet. Jelenleg fél pont a hátránya csak az élen állóval szemben. A versenyzőcsere most lehetőséget kínál számunkra, hogy alaposabb információkat gyűjtsünk a 2018-as versenyzőválasztásunkhoz” – fogalmazott az osztrák.

„Bizonyos okok miatt, melyek között több technikai jellegű volt, de voltak egyéni hibák is, Danyiil Kvjat idén nem igazán tudta megmutatni, mire képes. Ezért helyettesítjük most a következő versenyeken. Ezzel lehetőségünk nyílik arra, hogy kiértékeljük Pierre teljesítményét a pályán, egy valódi versenyhétvége alatt.”

Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)

A Red Bull által 2014 óta támogatott, a GP2-es címe előtt 2015-ben a Forma–Renault 2.0-ban is nyerő Gasly hálás csapatának a lehetőségért. Ez azonban aligha érte váratlanul azok után, hogy korábban fölvetődött, a Renault-hoz szerződő Carlos Sainz helyettese lehet Sepangban.  „Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített abban, hogy megakpjam versenyzői pályafutásom lehetőségét, különösen a Red bullnak, Helmut Markónak és a Toro Rossónak! Ez egy óriási esély számomra. Úgy érzem, készen állok, amennyire csak lehet, és idén a Red Bull harmadik versenyzőjeként is erre készültem már. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy jól teljesítsek a Scuderia Toro Rossóval az elkövetkező versenyeken.”

Hogy pontosan hány versenyről van szó, azt a csapat nem tette egyértelművé, ám a hírek szerint Malajziában és Japánban biztosra vehető Gasly szereplése. Azt követően Austin ütközik a Super Formula szezonzáró versenyével, így az a kérdés, jó teljesítmény esetén tartja-e olyan fontosnak a Red Bull a japánban megszerezhető bajnoki címet, hogy visszaengedje Kvjatot az autóba, vagy ragaszkodni fog az újonchoz a folytatásban is.

Kvjat mindenesetre nem lehet boldog. Azok után, hogy múlt tavasszal Max Verstappen kedvéért a Red Bullból visszaültették a Toro Rossóba, idén egy másik fiatal miatt szorítják partvonalon kívülre, ismét szezon közben. És ismét gyenge teljesítményére hivatkozva. Tavaly Barcelona óta mindössze 8 pontot szerzett a csapatnak, miközben Sainz 94-nél jár. A spanyol legutóbb Szingapúrban pályafutása legjobb eredményével rukkolt elő, míg a vele idén többször is összekülönböző kollégája a falnak csapta autóját, s újra nullázott.

Kvjatnak szerződése egyelőre nincs a 2018-as idényre, és most abban reménykedhet, hogy a Red Bull utánpótlásában Gasly mögött következő üresjárat miatt még gyenge produkciója ellenére is marad esélye Faenzában. Hacsak a többek között az F2-es Macusita Nobuharut támogató Honda másképp nem gondolja. Tost ugyanis korábban előrebocsátotta, nekik is lehet még beleszólásuk versenyzőválasztásukba.

Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak