Ismerd meg a futballszurkoló Vettelt!

Sebastian Vettel idegen terepen! A FIFA 1904 című magazinnak a futballal kapcsolatos élményeiről, véleményéről beszélt, fölfedve, miért tölt be különleges szerepet az életében a 2006-os németországi világbajnokság. De összehasonlította a focit az F1-gyel, felelt a megkerülhetetlen „Messi vagy Ronaldo?” kérdésre, és még az álomcsapatát is összeállította!

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Ismerős arc köszön vissza a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) magazinjának szeptemberi címlapjáról: Sebastian Vettelé. A Ferrari Forma–1-es versenyzőjéről köztudott, hogy rajong a futballért, hogy nagy szurkolója az Eintracht Frankfurt csapatának, s időnként még olasz szerelőit is előszeretettel hecceli a Nationalelf egy-egy Olaszország ellen aratott sikere után...


A FIFA 1904-nek most egy kicsit feltárta a közönség számára kevésbé ismert futballszurkolói énjét. Kezdte mindjárt első futballmeccsének felidézésével. „A kilencvenes évek közepén lehetett. A Borussia Mönchengladbach a Bajnokok Ligájában szerepelt, és a barátaim elvittek a meccsre. Nem emlékszem már, hogy kivel játszottak. Ekkoriban kezdtem meccsekre járni, az Eintracht Frankfurt meccseire is” – mesélte.


Elárulta, ha meccsre megy, sosem ül fel a páholyba, jobban szeret a lelátón, „az igazi keményvonalas szurkolók” között lenni. „Már sokszor kérték, hogy üljek föl a páholyba, de az ottani hangulat nem nekem való. Szeretek ott lenni, ahol énekelnek, ahol igazán jó hangulat van. Elvégre erről szól a szurkolólét, nemde? Barátokkal megyek, és a félidőben mi is eszünk egy kolbászt, és iszunk egy sört.”


Egy ilyen helyzetben persze elkerülhetetlen, hogy a szurkolótársak felismerjék és körülvegyék őt. Vettel örömmel oszt autogramokat az őt megszólító gyerekeknek, de a határvonalat igyekszik meghúzni. „Ha túl messzire mennek az emberek, közlöm velük, hogy most magánszemélyként vagyok itt, szeretném nézni a meccset. A kilencven perc alatt a szurkolók többségét leköti a meccs. Végső soron egyazon okból vagyunk ott mindannyian.”
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)


S hogy milyen a szurkoló Vettel? „A válogatott meccseken eléggé érzelmes vagyok. Például amikor tavaly Németország legyőzte Olaszországot az Európa-bajnokságon, mi a meccs idején Ausztriában voltunk, készültünk a futamra, és este mindannyian együtt néztük a negyeddöntőt. Képzelhetik, milyen lehetett! Egy-egy, aztán jöttek a tizenegyesek, és úgy tűnt, sosem akar véget érni. Ünnepeltem és kiabáltam – eléggé érzelmes voltam. A hangulat rendben volt a csapaton belül, de másnap büszkén vonultam be!”


Miután a bajnoki fordulók gyakran egybeesnek a versenyek időpontjával, Vettel elsősorban az internetes közvetítésekből vagy az ismétlésekből értesül a futballeseményekről. A szabad szombatjain pedig elmondása szerint előszeretettel hallgatja a rádiós körkapcsolásokat. A Bundesliga mellett más bajnokságokat is figyelemmel kísér – Ferrari-versenyzőként a Serie A kihagyhatatlan. „A csapattársak közül a legtöbben a Juventusnak szurkolnak, emiatt már eleve tudom, mi történik a Serie A-ban. A foci nagy beszélgetések témája. De a La Ligát is figyelem Spanyolországban, és a Barcelonát jó pár alkalommal láttam már játszani.”Futball és F1 – sok a hasonlóság


A közönség már Vettelt is láthatta futballozni, többek között Magyarországon is labdába rúgott a versenyzők válogatottka, a Nationale di Piloti színeiben. Elmondása szerint nem volt rossz döntés más pályát választania. „Szenvedélyesen játszottam, de csapathoz nem csatlakoztam. Talán mert nem voltam elég jó. Szerettem, ha nálam van a labda, de továbbadni már nem annyira… Csak később értettem meg, mi is kell ahhoz, hogy valaki profivá váljon. Sok klub van mindenütt, de ahhoz nagyon sok mindennek össze kell jönnie, hogy megcsináld. És még akkor is muszáj rendkívüli tehetséggel bírnod. Az életében mindenki kipróbálta legalább egyszer a focit, még ha csak percekre is. Így tudja, milyen nehéz bánni a labdával, ezért tisztelni is tudja azokat, akik képesek rá.”


Hasonló a helyzet az autóversenyzéssel is. „A legtöbb ember tizennyolcéves korában kezd el vezetni, de ahhoz, hogy versenyezz, ennél sokkal több kell. Elhivatott szülők, akik hétről hétre elviszik a gyereküket gokartozni. Szülők, akik felkészültek arra, hogy ilyen hosszú ideig áldozatot vállaljanak. Szerencsés vagyok, hogy nekem ez megadatott.”
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)


A foci és az F1 szerinte más hasonlóságokat is mutat. „A csapatszellem a Forma–1-ben is megvan, még ha kívülről másnak is tűnik. Nincs harminc játékosunk, de van egy ezerfős csapatunk, amely a két versenyzőért dolgozik. Ők nagyon fontosak. Együtt nyerünk, együtt veszítünk. Még úgy is, hogy az enyém a végső felelősség a volánnál.”


A négyszeres világbajnok szerint a két sportág legjobbjává válni is hasonló feladat. „Sok tehetség – ez az alapkövetelmény. Aztán sok múlik azon, mennyire akarsz dolgozni azért, hogy javulhass. Sok ember már annyival megelégszik, hogy profivá válik. De figyelned kell a részletekre, és továbbra is fejlődnöd kell, mert ez az egyetlen út annak eléréséhez, amit korábban még senki sem ért el előtted. Előbb-utóbb a munka meg fog térülni. Hogy ez mire elég, az már csak azon múlik, mennyire vagy tehetséges” – adta meg a receptet.


Emellett elárulta, ő maga is tanul más sportágak sztárjaitól, köztük futballistáktól is. „Ami engem formált, amivel nekem szembe kell néznem, az minden profi sportolónál megvan. Valaki a labdát rúgja, más a kormányt fogja, de a napi kihívások ugyanolyanok: edzés, fegyelem, mentális erő – ezek minden sportoló számára fontosak.”


Emiatt szerinte egy futballista számára mentálisan nem okozna gondot helyt állni az F1-ben. „Az elvárások és a nyomás hasonló mértékű. Csak a hozzáálláson és a mentális erőn múlik, de a profik ilyen tekintetben is edzik magukat. A pszichológiai egészségnek fontos szerepe van, és ilyen téren a két sportágat egy az egyben össze lehet hasonlítani.”2006 és a Vettel-féle „Sommermärchen”


A futballal kapcsolatos élményeihez visszakanyarodva Vettel elárulta, először az 1998-as franciaországi világbajnokságot követte figyelemmel, ám a legnagyobb hatással Joachim Löw válogatottja volt rá. Személyes okok miatt is. „Ha látom Phillip Lahmot vagy Bastian Schweinsteigert, az a mai napig előhív különleges emlékeket bennem. Ők egy új korszakot indítottak el, és a 2006-os németországi futball-vb fantasztikus volt. Két meccsen is ott voltam. A barátaim akkoriban tették le a jogosítványt, így utazhattunk a városok között” – emlékezett vissza az akkor 19 éves Vettel.
Philipp Lahm - fotó: EPA/Marcus Brandt Philipp Lahm - fotó: EPA/Marcus Brandt


„Szép emlékeim vannak a brazilok négy egyes dortmundi győzelméről Japán ellen. Emlékszem Ronaldóra és Ronaldinhóra... egy ötgólos vébémeccs! De volt egy másik felejthetetlen pillanatom is aznap estéről: akkor jöttem össze a jelenlegi barátnőmmel! Szóval a világbajnokságon megejtett dortmundi utamnak meghatározó szerepe volt az életemben.”


Ami a 2018-as oroszországi vb-t illeti, Németországot újra az egyik nagy esélyesként emlegetik. „Jó lenne, ha újra a bajnoki trófeáért játszhatnának. Pár éve vagyunk olyan kiváltságos helyzetben, hogy sok kiváló játékosunk van, akik folyamatosan szállítják a sikereket” – mondta aktuális csapatukról.Messi vagy Ronaldo?


Vettelnek végül a megkerülhetetlen kérdésre is válaszolnia kellett: ki a jobb futballista, Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo? „Alapos oka van annak, hogy miért Lionel Messit és Cristiano Ronaldót tartják már évek óta a világ legjobb futballistájának. Rendkívüli, hogy ilyen magas szinten ilyen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak. Hogy ki a jobb? Ez nem könnyű kérdés. Messi talán tehetségesebb kettejük közül, de emiatt Ronaldo keményebben dolgozik és jobb atléta” – hangzott az ítélete. „Ez az egyeduralom engem egy kicsit a teniszre emlékeztet, ahol már évek óta ugyanaz a négy játékos dominál. Egyértelmű, hogy az ötödik, hatodik vagy hetedik helyen rangsorolt játékosok is nagyon jók, de ez nem elég ahhoz, hogy a csúcsra jussanak. Legalábbis nem hosszú távon.”
Ronaldo (jobbra) és Messi (balra) (Fotó: Reuters) Lionel Messi és Cristiano Ronaldo (Fotó: Reuters)


Vettel álomcsapatából és a játékosokhoz fűzött kommentárjából aztán kiderült, valójában Messit tartja a legjobbnak.


Íme, a Vettel-válogatott:


Manuel Neuer: „A világ legjobb kapusa.”


Sergio Ramos: „Rendkívül jó a párharcokban, és jól fejel.”


Mats Hummels: „Higgadt a labdával, és van szeme az indításokhoz.”


Marcelo: „A balszárnyon dolgozik, és figyel a beadásokra.”


Toni Kroos: „Dinamikus előre passzokkal osztogatja a labdákat.”


Andrés Iniesta: „A játék különleges pillanatainak felelőse, gyors ötleteket ad.”


Paul Pogba: „Megszerzi a labdákat, emellett fedezi a hátsó hármast.”


Lionel Messi: „Számomra a világ legjobb játékosa. Senki sem fut nála gyorsabban a labdával, zseniális passzoló és góllövő.”


Cristiano Ronaldo: „Nagyon sokoldalú, épp olyan jó a tizenhatoson belül, mint a mélységi beadásoknál.”


Neymar: „Ő a rendkívüliség embere. Még ha hetven percig nem is veszed észre, képes eldönteni egy mérkőzést egyetlen szempillantás alatt.”


Robert Lewandowski: „A legjobb center, hihetetlen reflexekkel és gólérzékenységgel. Tökéletes a rúgótechnikája is.”