Musorujsag
Élő Eredmények

Kedd éjjel Varga Csaba csúcstámadásra indul a Himaláján

Kedd éjjel Varga Csaba csúcstámadásra indul a Himaláján

MTI/m4sport.hu
Szeptember 1-én újabb nyolcezres himalájai hegycsúcs, a 8163 méteres Manaszlu meghódítására indult Varga Csaba.

Varga Csaba, Manaszlu expedíció
Miután megérkezett a nepáli fővárosba, Katmanduba, a nagyváradi hegymászó a tervek szerint szeptember 4-én utazott tovább Besisaharbba, ahonnan egyhetes gyaloglással érte el a világ nyolcadik legmagasabb hegyének 4700 méteren fekvő alaptáborát. Az akklimatizációra és a csúcs megmászására a szeptember 12. és 30. közötti időszakot határozták meg – tájékoztatta az MTI-t az Erdélyi Magyar Manaszlu Expedíció – 2017 támogatója, a Duna televízió Hazajáró című műsorának gyártója, a Dextramedia Kft.

A Nepálban található Manaszlu nevének jelentése szellemhegy. A hegycsúcsot elsőként 1956-ban mászta meg egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyarok közül 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel, míg 2015-ben Klein Dávid jutott fel a csúcsra.

Varga Csaba a világ nyolcezer méternél magasabb csúcsai közül 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak tetején járt.

„A magyar identitás hangsúlyozása fontos eleme az expedícióimnak, hiszen magyar állampolgárként, a magyar nemzeti zászlót viszem fel a csúcsra, amelyen a Nagyvárad felirat szerepel” – idézte a közlemény a hegymászót, aki kiemelte: a zászlóval is azt akarja bizonyítani és üzenni, „hogy mi partiumi, nagyváradi magyarok voltunk, vagyunk, és Isten segítségével leszünk is”.

„Sikerült elérnünk Varga Csabát, aki jelenleg a 4-es táborban, 7400 m magasan tartózkodik. Mint elmondta, jól van, pihen és szerda kora hajnalban (magyar idő szerint kedd éjjel) elindul a Manaszlu 8163 méteres csúcsára. Most kell igazán szorítani, Hajrá Csabi” – írta szeptember 26-án, kedd délután az Erdélyi Magyar Manaszlu Expedíció.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Klein Dávid elindult a Mount Everest csúcsára
Klein Dávid magyar idő szerint csütörtökön 16:45-kor elindult a Mount Everest csúcsára, hogy a magyarok közül elsőként oxigénpalack használata nélkül érjen fel a világ legmagasabb pontjára.
Extrém