Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo: Ha most nem vagyok boldog, akkor mikor legyek?

Ricciardo: Ha most nem vagyok boldog, akkor mikor legyek?

Herald Sun, Speedweek
Próbál türelmesen várni az első bajnoki címére, ám Daniel Ricciardo érzi, hogy fogytán az ideje. Visszavonulni még nem tervez egy ideig, a felhajtást szereti maga körül, ám azt is elárulta, hogyan próbálja elkerülni, hogy hisztis dívává alakuljon át.

Sok szempontból különleges figurája a jelenlegi Forma–1-nek Daniel Ricciardo. Maga az optimizmus, egy két lábon járó poénzsák, aki közvetlenségével és lazaságával teljesen hétköznapinak hat. Mindeközben cseppet sem hétköznapi, hiszen a versenypályán egészen egyedi stílusban közlekedik, s olyan megmozdulásokkal szórakoztatja közönségét és önmagát, amelyekről messze felismerni, ki is ül a volán mögött.

Amióta 2014-ben a Red Bullhoz került, az elmúlt négy idénye alatt az F1-es mezőny egyik sztárjává, igazi élversenyzőjévé vált. Csak egyvalami hiányzik még neki: a hőn áhított bajnoki siker. Az elmúlt szezonok elején gyakran reménykedett abban, hogy talán majd most megkapja az esélyt, ám csapatát valami nem várt tényező mindig hátráltatta.

Ricciardo már megtanult boldogulni a helyzettel, ám 2018 ilyen szempontból mégis vízválasztónak ígérkezik számára, hiszen akkor jár le az osztrákokkal kötött hosszú távú szerződése, és először nyílhat lehetősége arra, hogy maga válassza meg, hol üldözheti tovább a sikereket. „Meg kell próbálnunk továbbvinni az idei lendületünket a következő évre, mert minden egyes szezon előtt úgy érezzük, hogy erősek leszünk, mégis úgy vágunk neki az évnek, hogy visszaléptünk. Most előre kell lépnünk, hogy legyen esélyünk a bajnoki címre. Ez kell ahhoz, hogy meggyőzzenek engem, meg tudjuk csinálni a közeljövőben” – adott egyfajta ultimátumot a Red Bullnak.

Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull) Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull)

„Úgy érzem, még mindig van sok évem ebben a sportágban, de már nem vagyok fiatal. Jönnek a tizenkilencévesek, és nekik sokkal több idejük van. Nekem szűkebb az időkeretem, mint sokaknak. Ha nem lesz meg jövőre a világbajnoki cím, akkor legalább szükségem lesz olyan jelekre, melyek azt mutatják, hogy 2019-ben meglehet. Már korábban is beszéltem arról, hogy ha valaha is világbajnok leszek, szeretnék a Red Bull-lal azzá válni, ez lenne az első számú választásom. A győzelmeimet velük arattam, sok sikert értünk el együtt, de még mindig nem tudtuk átugrani az utolsó akadályt. Ideális esetben velük tenném meg. Mindkettőnk érdeke, hogy együtt tegyük meg.”

Ha viszont mégsem sikerülne, nem fog visszariadni a csapatváltástól sem. „Ez egy új helyzet lesz számomra. De minél jobban teljesítek, annál jobbak lesznek az esélyeim arra, hogy jó helyzetbe hozzam magam. Ha most azon kezdenék el gondolkodni, hogy melyik csapatnál mi fog történni, hogy melyik versenyző mire készül, az csak elvonná a figyelmem arról, amire valójában koncentrálnom kell” – utalt arra, hogy egyelőre nem foglalkozik vele, mely csapatokkal hozzák őt hírbe.

Inkább mókamester, mintsem díva

Ricciardótól megkérdezték, ha elérné a nagy célt, és megszerezné a bajnoki címet, elgondolkodna-e a visszavonuláson, ahogyan azt tavaly Nico Rosberg tette. „Csak akkor, ha harmincnyolc vagy negyven éves lennék. De nem szívesen várnék erre még egy évtizedet. Ha jövőre összejönne, természetesen folytatnám” – felelte.

Hogy mi lesz az F1 után, azzal egyelőre nem is igen foglalkozik. Pedig egyesek szerint kiváló komikus színész válhatna belőle… „Úgy nyolc-tíz évig talán még a sportágban maradok, utána új kihívás után nézek. De hogy mi lesz az, azt még nem tudom. Hogy folyamatosan hülyeségeket csinálok és viccelődöm, az hozzátartozik a természetemhez: így viszonyulok a kamerákhoz és az interjúkhoz. Szívesen szórakoztatom és nevettetem az embereket” – ismerte el.

„A titkom az, hogy szeretek nevetni. Ez bizonyára annak köszönhető, hogy már gyerekkoromban arról álmodtam, hogy egy nap F1-es versenyző leszek. Ez számomra az álommunka, és így sokkal könnyebb csinálni, még akkor is, ha éppen rossz napom van. Ha most nem vagyok boldog, akkor mikor legyek? Nagyon élvezetes ez a munka, és egyesek komolyabban veszik, mint kellene. A pályán kívül is gyakran szórakozunk jókat. Bár ellenfelek vagyunk, mégis összeköt bennünket a közös érdeklődés.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Szavaiból kitűnik, nagyon is jó a valóságérzéke. Annak ellenére is, hogy gazdag és ismert versenyző, aki folyamatosan egy csillogó világban forog. Elmondása szerint a környezete gondoskodik arról, hogy ne emelkedjen fel a talajról. „Természetesen sokszor találkozol olyan emberekkel, akik csak azért szeretnek, mert Forma–1-es sztár vagy. De találkoztam nagyszerű emberekkel is a pályafutásom során. Emellett viszont vagyok olyan szerencsés, hogy sok barátot megőriztem az iskolás időszakomból, akikkel együtt nőttünk föl. Ők újra és újra visszarántanak a földre, amikor fennállna a veszélye annak, hogy dívává változzak. Erre szükség is van.”

Mondja mindezt úgy, hogy a sokak számára csak álomvilágnak tűnő Monacóban tengeti mindennapjait. „Logisztikai szempontok miatt most ez a legésszerűbb. Jobb onnan a versenyekre utazni, mint ha folyton Ausztráliából ingáznék. De természetesen hiányzik, hogy legyen egy saját kertem, hiányzik a tér. Monacóban gyakorlatilag csak lakások vannak. Ennek ellenére nagyon jó kis hely” – mondta lakhelyéről.

Egy csalódást keltő év pozitívuma

Ami az idei szezonját illeti, a bajnoki esélyt ugyan ezúttal sem kapta meg, és ez csalódottá tehetné. Ám ő mégis megtalálta a módját annak, hogy pozitívan értékelje 2017-et. „Ha Melbourne-t összehasonlítjuk az előzetes elvárásainkkal, eléggé gyászos volt a helyzetünk. Nem tűnt túl jónak akkor, de azóta sikerült fordítanunk. Ilyen tekintetben egészen jónak tartom az idényünket. Melbourne-ben azt kérdeztem, lesz-e egyáltalán esélyünk a dobogóra idén. Ez megmutatja, milyen helyzetben voltunk akkor. Aztán jött öt dobogós helyezés egymás után, majd azóta újabbak, és ez elégedettséggel tölt el” – tekintett vissza a Bakuban futamot is nyerő ausztrál.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A hétvégén a 2016-os egyetlen futamgyőzelmének helyszínére, Malajziába tér vissza, ahol reményei szerint újabb jó eredménnyel javíthat idei mérlegén. „Izgatottan térek vissza oda. Tavaly jó versenyem volt ott, és ez lesz az utolsó alkalom, hogy Kuala Lumpurba megyünk, legalábbis a belátható jövőn belül. Emiatt szeretnék jó eredményt elérni. Malajzia fájni fog. Nagy a forróság, és az idei autók szupergyorsak lesznek ott. Vasárnap délután érezni fogjuk ezt, de gyanítom, hogy ez jófajta fájdalom lesz, amelyre felkészültünk, amellyel boldogulni fogunk. Én pedig úgy érzem, a forró körülmények között kivirágzom” – tekintett előre az ausztrál mókamester.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak