Musorujsag
Élő Eredmények

Szétlövés a Williamsnél: Kubica Di Resta ellen a Hungaroringen?

Szétlövés a Williamsnél: Kubica Di Resta ellen a Hungaroringen?

Motor Sport
Nyílt „tesztverseny” alapján dönti el a Williams, kit ültet az autójába 2018-ban? Sajtóértesülés szerint Robert Kubica és Paul di Resta hazánkban száll harcba egymással a csapat üléséért!

A Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe Malajziában elárulta, mivel már alig van szabad ülés 2018-ra, eszükben sincs elkapkodni a jövő évi versenyzőfelállásukról hozott döntésüket. Lance Stroll helye biztos, ám nagy kérdés, ki lesz a csapattársa. Sepangban Lowe először ismerte el nyíltan, hogy az esélyesek között Robert Kubica is ott van, és a Motor Sport magazin szakírója, Mark Hughes megtudta, hogy egy régi időket idéző módszerrel most esélye nyílhat bizonyítani, hogy ő az emberük.

A brit volt az, aki a múlt hónapban megírta, Lance Stroll apja, Lawrence nem járult hozzá, hogy Kubica osztozzon fiával a Williams 2014-es autóján, mellyel Lance Szuzukában tesztelt. Mivel a milliárdos nem hajlandó más versenyzők tesztköltségét állni, Hughes szerint a Williams most saját teszt szervezésébe kezdett. Kubica állítólag október közepén Silverstone-ban ismerkedhet a három évvel ezelőtti versenygépükkel, mely teszt viszont csak egy felkészülés lesz számára egy mindent eldöntő, Paul di Resta elleni megméretésre, amilyet a csapatok évekkel korábban gyakran szerveztek jelöltjeik tudásának összemérésére.

„A silverstone-i tesztet október közepére tervezik, és lehetőséget biztosít Kubicának arra, hogy megszokja az autót, mielőtt egy komolyabb teszt következik pár nappal később a Hungaroringen” – írja Hughes. Információi szerint a Williams két napon át fog körözni a magyar pályán, az elsőn Kubica, a másodikon másik jelöltjük, Paul di Resta vezeti majd a 2014-es gépet. A helyszínválasztás már csak azért is érdekes, mert a Magyar Nagydíj idején mindketten vezettek hazai pályánkon: Di Resta Felipe Massa helyetteseként, Kubica a nagydíjat követő teszten.

Robert Kubica a nyári hungaroringi teszten ( Fotó: Xpbimages.com) Robert Kubica a nyári hungaroringi teszten ( Fotó: Xpbimages.com)

E két nap tökéletes lehetőséget kínál a csapatnak a két versenyző teljesítményének összevetésére és kiértékelésére, valamint annak eldöntésére, melyikükre érdemes építeni a következő évben.

Ha valóban közülük választanának, azzal biztossá válna, hogy lesz egy nagy visszatérője a következő bajnokságnak. Kubica utoljára 2010-ben, Di Resta 2013-ban teljesített szezont a Forma–1-ben, vagyis bármelyikük is ülne autóba, az utóbbi évtizedek leghosszabb szünete után kezdenék újra pályafutásukat.

Persze még nincs kőbe vésve Felipe Massa távozása sem, aki Malajziában arról beszélt, hogy a mérnökök többsége vele folytatná legszívesebben a munkát. Rajta kívül pedig úgy fest, van még egy negyedik esélyes is. Toto Wolff a vasárnapi verseny előtt a Sky Sportsnak elkotyogta, Pascal Wehrlein is szerepel a Williams listáján. „Négy versenyző alkalmazását fontolgatják: Robertét (Kubica), Paulét (di Resta), Pascalét (Wehrlein) és Felipéét (Massa)” – nyilatkozta.

Pascal Wehrlein (Fotó: XPB) Pascal Wehrlein (Fotó: XPB)

Bár a Williams főtámogatója, a Martini az alkoholreklámok miatt állítólag ragaszkodik egy 25 évesnél idősebb versenyzőhöz, egyes források szerint a csapattal kötött szerződésükben nincs erre vonatkozó konkrét kikötés, és mivel csak három olyan ország van, amelyben 25 év az alkoholfogyasztás korhatára, a Martini talán annyival is kiengesztelhető, ha a harmadik számú versenyző megfelel e követelménynek.

Di Resta vagy Kubica szerződtetésével persze ez a probléma még könnyebben megoldható: a skót 32, a lengyel 33 éves lesz 2018-ban.

Borítókép: Robert Kubica és Paul di Resta szó szerint megküzdhet a Williams üléséért? (Fotó: XPB)

További tartalmak