Musorujsag
Élő Eredmények

Ritkán hallható őszinte vallomás Gyurta Dánieltől

Ritkán hallható őszinte vallomás Gyurta Dánieltől

m4sport.hu/Kossuth Rádió
Hétfőn este egy hosszabb és nagyon érdekes beszélgetést hallhattunk olimpiai és világbajnok mellúszónkkal, Gyurta Dániellel a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában. Őszintén beszélt sikerekről és kudarcokról is népszerű sportolónk, akinek a vártnál, reméltnél rosszabbul sikerült a budapesti úszó-világbajnokság. Ennek okait és a kezdeteket is elénk tárta.

Gyurta Dániel már 8-9 évesen eldöntötte, hogy az úszás lesz az élete. Bár fiatal volt még, egyértelműen megfogalmazta céljait: világ- és olimpiai bajnok akart lenni.

Azóta eltelt két évtized, és elmondhatja magáról, hogy azok az álmok, amelyekkel minden egyes nap feküdt és ébredt, megvalósultak. Érthetően boldog és mosolygós. Úgy érzi, az úszáson keresztül teljesedett ki az élete. Az egyik legjobb érzés a számára, hogy a gyerekkorban megfogalmazott célok és álmok valóságossá váltak, ennek köszönhetően a sportág iránti szeretete jottányit sem csökkent.

Ahogy mondja, egy úszó számára, aki élete kétharmadát élsportolóként küzdötte végig, a víz, annak hőfoka és az azt körülvevő közeg az életét meghatározó jelenség lesz.

Egy élsportoló életében elkerülhetetlenek a hullámvölgyek. Gyurta Dániel sem úszta meg a nehéz időszakok nélkül, de mentalitásának köszönhetően ezeket jól vészelte át. Számára a versenyzés volt a legfontosabb. Rengeteg versenyt nyert meg, de igazából egyetlen alkalommal érezte, hogy tényleg ő volt a legjobb: a 2013-as barcelonai világbajnokságon. Ettől függetlenül képes volt elérni, hogy többször is ő csapjon elsőként a célba – mint például örömünkre a londoni olimpián –, mert jó versenyzőtípus. A szakemberek is ezt gondolják róla.

Barcelonában érezte, hogy ő a legjobb (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Edzeni is szeretett, ám inkább úgy fogta fel, hogy a mindennapi edzések csak szükséges lépések az elérendő célok felé. Gyakran megesett, hogy voltak nehezebb napok, olykor nehezebb évek, amikor megpróbáltatásokkal kellett szembenéznie, de felfogása szerint ezekben a pillanatokban kell leginkább legyőznünk magunkat.

Rengeteg munka rejlik abban, hogy az ember képes legyen túlszárnyalni önmagát. Kitalálni és megvalósítani, hogy az ember minden áldott nap egy kicsivel jobb legyen, mint korábban. Ehhez szükség van segítségre is, állandóan kommunikálni és tervezni kell az edzővel, a teljes stábbal. Csak így lehet elérni a megfogalmazott célt – ez a Gyurta-filozófia.

Bár volt egy ötéves periódus a pályafutásában, amikor senki nem tudta megelőzni, mégsem vallja magáról, hogy olyan szinten teljesített akkoriban, mint az amerikai Michael Phelps vagy Hosszú Katinka. Azt gondolja, hogy a mellúszás egy egészen speciális úszásnem. Teljesen más technikát követel, más testalkatot, más taktikát, mint a pillangó-, a gyors- vagy hátúszás. Aki mellúszó, az nem tud jó eredményeket elérni, ha másban próbálja ki magát. „Ezt csak a mellúszók érhetik meg” – állítja.

Nagyon büszke arra, hogy öt éven keresztül a csúcson volt, mert rajta kívül csak egy mellúszó, a japán Kosuke Kitajima volt képes hosszabb ideig magas szinten teljesíteni. Ebben a mezőnyben embert próbáló feladat folyamatosan a csúcson maradni.

A 2017-es budapesti világbajnokság nem sikerült jól Gyurtának. 2:11.28-as ideje 4 másodpercre volt attól, amit verhetetlen időszakában úszott. Barcelonában 2:07.23-mal csapott elsőként a medence szélére.

(Fotó: MTI) Nem jött ki a lépés a 2017-es budapesti világbajnokságon (Fotó: MTI)

„Más kategóriát jelent a 2:07-es és a 2:11-es idő. Kimondani és belegondolni is szörnyű, hogy milyen nagy különbség van a kettő között, de mellúszásban össze lehet szedni ezt a különbséget, ha valami nem stimmel. Ugyanez fordítva is igaz, ha az adott napon valaki mindent eltalál, akkor nagyon nagyot lehet nyerni. Itt van nagy jelentősége a stabilitásnak. Ez a négy másodperc ki tud jönni úgy, hogy az ember igazából képes a jó eredményre, de azon a napon fejben vagy fizikálisan nincs a topon. Az első tempót nem úgy fogja meg, a bemelegítés nem úgy sikerül, ezek döntő befolyással bírnak.”

Idén a világbajnokság előtt a debreceni országos bajnokságon úgy úszott egy 2:09-es időt, hogy még bőven a felhozó időszakban volt, jó formában érezte magát. Ezért teljesen reálisnak tartotta ő és edzője is, hogy a vb-n, hazai közönség előtt meglehet a 2:08 körüli eredmény. Ezért sem számított arra, hogy ennyire rosszul sikerül számára a verseny.

Mint mondja: „Nehéz ilyenkor megfogalmazni a tényeket, hogy ez miért történhetett, nagyon sok összetevője van. Az mindenképpen biztató volt, hogy a debreceni országos bajnokságon jó eredményt tudtam elérni a felkészülési időszakban, nekem előtte csak ebből szabadott kiindulnom”.

Nagy különbség van egy 20 és egy 28 éves versenyző között. Egy fiatal test fizikailag jobban teljesíthet, az idősebb mellúszó mellett azonban a rutin szólhat, amit az évek alatt felhalmozott, ez nagyon fontos tényező lehet versenyhelyzetben. Gyurta Dániel azt is kiemelte, sokat számít, hogy az adott versenyeken kik az ellenfelek és milyen formában érkeznek a helyszínre. Minden ott és akkor, abban a bő két percben derül ki.

A saját pályafutása szempontjából érdekesnek tartotta megfigyelni, hogy a 2013-as mezőnyből kik úsztak döntőt, Budapesten pedig ezek közül hányan kerültek a fináléba. Ez pontosan jól jellemzi, mennyire nehéz a mellúszásban éveken keresztül a topon maradni. 2013 legjobbjai közül senki sem jutott az első nyolcig. Folyamatosan cserélődnek a versenyzők, jönnek fel a fiatalok. Manapság a 20 éves versenyzők képesek megúszni a 2:07-es eredményeket, az alig pár évvel idősebbeknek ez már óriási nehézségekkel jár, bár azt vallja 28 éves úszónk, hogy a vb előtt hitte, hogy kijöhet belőle egy jó eredmény.

A Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának interjúja Gyurta Dániellel 1. rész

„Ha saját magamat nézem, akkor 2013-hoz képest nem sokat változtam, sőt az edzéseken ugyanolyan intenzitással dolgozom, ugyanolyan teljesítményt tudok leadni, mint azokban az években. Ugyanakkor, ha a stopperórát nézem, akkor azt kell mondanom, hogy már nincs bennem az, amire négy évvel ezelőtt képes voltam. Ennél persze komplexebb ez a sportág, ahhoz, hogy csak ebből induljak ki. Ugyanakkor, ha azt nézzük, hogy az edzéseken milyen teljesítményre voltam képes, akkor az edzőmmel egyetértésben azt mondhatom, hogy az eredmény igenis bennem volt a vb-n. De ez a sport ilyen. Ha valaki belerakja a száz százalékot, nem biztos, hogy ki tudja venni az egészet. Nagyon sok olyan versenyző van, akinek voltak hullámvölgyei, elég Cseh Lacira vagy Hosszú Katinkára gondolni. Nem feltétlenül mindig felfelé ívelő egy pályafutás. Nekem is volt, én ki tudtam jönni belőle. Mindenkivel megeshet” – mesélt úszásnemének összetettségéről olimpiai bajnokunk.

„Ha megnyertem volna a világbajnokságot, akkor csak annyi történt volna, hogy nem háromszoros, hanem négyszeres világbajnok vagyok. Ebből is ki lehetne indulni, de nyilván ez engem nem vigasztal. Élsportoló vagyok és versenyzőtípus, akinek a versenyzés a mindene, ezért nem jó érzés úgy kiszállni a vízből, hogy a tábla nem azt mutatja, amire reálisan számítottál. A sport erre is megtanít, hogy amikor valami nehéz vagy nem úgy sikerül, akkor ebből hogyan jöhetünk ki, emellett megismerhetjük magunkat és környezetünket” – beszélt a mélypontokról Gyurta.

A Magyar Rádió sportriportere, Szabó Szilárd által készített beszélgetés első felét a lejátszókra kattintva hallgathatja meg, a folytatást pedig a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában követheti figyelemmel, október 4-én, szerdán 19 óra 7 perctől.

A Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának interjúja Gyurta Dániellel 2. rész

További tartalmak