115 éve játszotta első hivatalos meccsét a magyar fociválogatott

Napra pontosan 115 éve, 1902. október 12-én játszotta első hivatalos mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott. A Gillemot Ferenc szövetségi és Hajós Alfréd csapatkapitány vezette gárda barátságos meccsen 500 néző előtt kapott ki 5–0-ra a bécsi Práterben.

A magyar válogatott már korábban is játszott klubcsapatok ellen: 1901-ben az angol Richmond AFC és a skót Surrey Wanderers ellen is kiállította az MLSZ a hivatalos csapatát, ezek azonban nem minősülnek hivatalos mérkőzéseknek. A 115 évvel ezelőtti osztrák–magyar összecsapást a magyarok pár év múlva, az osztrákok pedig 1908-ban fogadták el hivatalos mérkőzésnek.

Az első hivatalos és szabályos magyar labdarúgó-mérkőzést 1897. május 9-én játszották, az első magyar nemzetközi mérkőzést pedig 1897. október 31-én rendezték a Budapesti Torna Club és a bécsi Cricket and Football Club között. Az első magyar győzelem külföldi csapat ellen 1899-ben született meg, a MAC 3–0-ra legyőzte a bécsi Victoriát. A legjobb pesti és bécsi csapatok sem 1902-ben találkoztak először, korábban már négy alkalommal is rendeztek Budapest-Bécs  találkozót.

A másfél évvel korábban megalakult Magyar Labdarúgók Szövetsége 1902 októberében kötötte le az első hivatalos szövetségközi mérkőzését, az MLSZ igazgató tanácsa a Teréz körúti Stanoj kávéház külön helyiségében rakta össze szavazás után az első hivatalos keretet. A kezdetekre jellemző volt, hogy aktív játékosok vezették a meccseket. Az első hivatalos mérkőzésünket például az az angol Roland Shires vezette, aki az első BTC-Cricketter találkozón balösszekötőt játszott. Itthon egyébként annyira nem tulajdonítottak jelentőséget a meccsnek, hogy a magyar csapatból négyen is lemondták a szereplést minden különösebb ok nélkül.

Érdekesség, hogy az első meccsről maga a csapatkapitány, Hajós Alfréd tudósított a Sport-Világ című hetilapnak.

Hajós Alfréd tudósítása az 1902-es Ausztria-Magyarország mérkőzésről (Fotó: m4sport.hu) Hajós Alfréd tudósítása az 1902-es Ausztria-Magyarország mérkőzésről (Fotó: m4sport.hu)Hajós Alfréd tudósítása az 1902-es Ausztria-Magyarország mérkőzésről (Fotó: m4sport.hu) Hajós Alfréd tudósítása az 1902-es Ausztria-Magyarország mérkőzésről (Fotó: m4sport.hu)A magyar labdarúgó-válogatott második mérkőzését 1903. április 5-én játszotta Csehország ellen Budapesten. Az első gólt a csehek szerezték, Borbás Gáspártól azonban érkezett a válasz, aki ezzel megszerezte a magyar válogatott történetének első gólját. A végeredmény 2–1-es hazai győzelem lett, miután a hajrában Minder Frigyes is betalált.

A nemzeti csapat harmadik hivatalos meccse az első visszavágója volt: 1903. június 11-én az osztrákok érkeztek Budapestre, a Margitszigeten 3–2-es magyar győzelem született: Pokorny József két gólt szerzett, Buda István pedig egyszer talált az ellenfél hálójába.

Az M4 Sport csütörtöki Sportreggeli című műsorában részletesen bemutattuk az első hivatalos meccsen pályára lépő teljes válogatottat, közben pedig Dénes Tamás futballtörténész segítségével elevenítettük fel a magyar futball kezdeteit. A szakíró beszélt az első magyar bundaügyről és arról is, hogy az angolok annak idején miért nem rúgták be a tizenegyeseket.