Musorujsag
Élő Eredmények

Archív felvételekkel búcsúzunk az Aranycsapat utolsó tagjától

m4sport.hu
Hétfőn hajnalban, 88 évesen elhunyt Tóth II. József, az Aranycsapat utolsó élő labdarúgója. Az M4 Sport archív felvételekkel búcsúzik a kiváló jobbszélsőtől.

A jobbszélső egész pályafutása alatt a Csepel labdarúgója volt, 1940 és 1961 között 296 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 78 gólt szerzett. Az 1958/59-es idényben bajnokcsapat tagja volt. 1961-ben fejezte be pályafutását.

Tóth II. József gólja a 7-1-es magyar-angolon (Fotó: m4sport.hu) Tóth II. József gólja a 7-1-es magyar-angolon (Fotó: m4sport.hu)

A magyar válogatottban 12 alkalommal szerepelt 1953 és 1957 között, és 5 gólt szerzett. Az 1954. május 23-án megrendezett, angolok elleni, népstadionbeli 7–1-es mérkőzésen is pályára lépett, sőt gólt is lőtt. Tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes Aranycsapatnak: az NSZK elleni 8–3-as és a brazilokkal szembeni 4–2-es győzelemből aktív részt vállalt, előbbi találkozón gólt is szerzett. A vb-ezüstérmes csapatnak ő volt az utolsó élő tagja.

A brazilok elleni meccsen megsérült, így nem léphetett pályára többet a vb-n. „A brazilok ellen megrúgtak, attól kezdve nem játszottam, mert a lábam már nagyon kivolt. Nagyon szerettem volna játszani” – nyilatkozta a sérülésről. Az NSZK ellen 3–2-re elvesztett fináléval kapcsolatban úgy vélte, a németek ugyan jobb kondícióban voltak, de a játékvezető nem bíráskodott pártatlanul. „Lehet, hogy nincs igazam, de az angol bíró így tudott törleszteni valamit a 6–3-ból meg a 7–1-ből.”

Tóth II. József emlékére az OTP Bank Liga hétvégi mérkőzései egyperces gyászszünettel kezdődnek.

További tartalmak