Musorujsag
Élő Eredmények

Brawn: A Red Bull is bajnokesélyes lehetett volna

Brawn: A Red Bull is bajnokesélyes lehetett volna

F1i
A Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn csalódott, amiért nem három csapat harcol a világbajnoki cím megszerzéséért. A brit szakember a Mercedes és a Ferrari mellől a szezon második felére megtáltosodó Red Bullt hiányolja.

Három domináns szezon után a Mercedes 2017-ben komoly kihívót kapott, és bár az utóbbi versenyeken jelentősen csökkentek a Ferrari és Sebastian Vettel esélyei, az idei évvel kapcsolatban nem túlzás kijelenteni, végre két csapat küzdött a diadalért. Bár örül, hogy nem egy istálló uralta a szezont, Brawn boldogabb lett volna, ha a Red Bull is beleszólhatott volna a bajnoki küzdelembe.

„Biztosra veszem, hogy a csapat számára kissé keserédes a jelenlegi forma” – utalt a második félévben mutatott feltámadásra, melynek köszönhetően a bikások rendre oda tudnak érni a dobogós helyekre. „Az idei szezon ismét megerősítette a tendenciát, melynek értelmében a Milton Keynes-i csapat rendre az év második felében hozza ki a legtöbbet a rendelkezésre álló csomagból” – tette hozzá, elismerve a Red Bull technikai gárdáját.

Ross Brawn (Fotó: XPB) Ross Brawn (Fotó: XPB)

„Ha már a szezon elején is ilyen formában lettek volna, akkor Max Verstappen és Daniel Ricciardo is komoly kihívó lehetne. De nem ez a helyzet, mert a bajnokság korai szakaszában tapasztalható teljesítményhátrány miatt a csapat szenvedett. A fejlesztésekkel azonban remek munkát végeztek. Mindenki, aki részt vett ebben, szerintem arra gondol, mi lett volna ha…” – folytatta.

Noha a csapat javult, a Renault-motorok megbízhatósági és teljesítménybeli problémái továbbra is hátráltatják a bikásokat. Verstappen például rengeteg pontot veszített a műszaki hibák miatt (az év második felében is), lóerők számában pedig franciák továbbra is elmaradnak a Ferraritól és a Mercedestől. Eközben a franciák egyelőre pluszteljesítményt hozó időmérős motormóddal sem rendelkeznek – ellenben a riválisokkal.

„Kétségtelen, hogy mindennek számos oka van” – utalt Brawn a motorok terén tapasztalható különbségekre. „Idővel, köszönhetően az egyéb fejlesztési lehetőségeknek ellensúlyozni tudták ezt a lemaradást, miközben minden valószínűség szerint a beszállítóik is segítettek nekik az erőhiány ledolgozásában” – zárta gondolatát a tapasztalt szakember.

Max Verstappen kiesése Montrealban (Fotó: XPB) Max Verstappen kiesése Montrealban (Fotó: XPB)
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak