2018-as Labdarúgó Világbajnokság

Érdekes részletek Hamilton és Rosberg tavalyi ütközéséről

Minden létező trükköt bevetett egymás ellen Lewis Hamilton és Nico Rosberg a bajnoki vetélkedésük során, ám Niki Lauda szerint ez inkább a britre volt rossz hatással. A tavalyi barcelonai ütközésük hátteréről is érdekes tényeket árult el.

Niki Lauda, Toto Wolff és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

Lassan már egy éve annak, hogy véget ér Lewis Hamilton és Nico Rosberg éveken át tartó, minden szempontból intenzív, nem mindig békés párharca. A Mercedes vezetői bevallottan nem bánják, hogy tekintetben jelentős változás állt be csapatuknál, és Valtteri Bottas megérkezésével, valamint egy külső ellenfél felbukkanásával maguk mögött tudhatják ezt a számukra is nehéz és terhes időszakot.


Niki Laudának már nincs oka arra, hogy elhallgassa a részleteket e rivalizálásról, és a Graham Bensingernek nemrég adott interjúban meg is osztotta eddig ilyen formában még nem elmondott véleményét.


„Valójában nem is volt kapcsolat közöttük. Annyira rossz volt a helyzet, hogy még csak nem is köszöntek egymásnak reggelente. Nem számítok arra, hogy együtt reggelizzenek, ha nem kedvelik egymást, de a kapcsolatuk nagyon rossz volt. És ez főleg Lewisra hatott, de Nicóra is. Rendben volt, de nem volt könnyű” – árulta el a Mercedes tanácsadója.


„Lewisnak időnként a teljesítménye is romlott, mert folyamatosan játszották a trükkjeiket egymással. Például nem akarták megmutatni a másiknak a beállításukat, ami szintén a csapat kárára vált. Minden létező trükköt bevetettek, ami érthető, de a csapat számára fárasztó volt.”
Niki Lauda és Toto Wolff (Fotó: XPB) Niki Lauda és Toto Wolff (Fotó: XPB)


A tavalyi Spanyol Nagydíj az egyik mélypontot jelentette e rivalizálásban, hiszen akkor a két mercedeses ütközött és kiütötte egymást a versenyből. A csapatvezetés akkor mindkét versenyzőt fejmosásban részesítette, tovább szigorította a házirendet, de kifelé próbált semleges maradni.


Lauda most elárulta, neki határozott véleménye volt arról, ki a felelős a történtekért. „A nagy kérdés az volt, hogy kinek a hibája. Az én szememben egyértelműen Lewis volt túl agresszív azzal, hogy belülre ment, a fűre hajtott, és már nem tudott megállni, ezért nekiment a másik autónak” – vélekedett a korábbi versenyző.


„Azt mondtam, ha választanom kéne kettejük közül, inkább Lewis hibájának mondanám, mint Nicóénak. Lewis ezt nem értékelte, más véleményen volt. Megkérdezte: »Miért kritizáltok engem?« Azt feleltem: »Bocsánat, de nem tudom elfogadni, hogy ütköztök egymással, és senki sem hibás. Muszáj hibásnak lennie.« Lewist ez lehangolta. Nico azt mondta: »Igen, ez a te hibád is volt, te mentél belülre. Miért nem hagytál helyet?« Ő erre csak azt felelte: »Miért kellett volna? Csak versenyeztem.«”
Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)


Hamilton állítólag annyira dühös volt, hogy ezt követően azzal fenyegette meg a csapatát, hogy azonnal otthagyja őket, és be sem fejezi a szezont. Erre végül nem került sor. Lauda később Ibizán találkozott vele, ahol négyszemközt is megbeszélték a történteket. „Felhívtam Lewis figyelmét arra, hogy a piros lámpa Nico autóján azért világított, mert nem állt a rendelkezésére az ERS energiája. Ezt látva tudható, hogy százhatvan lóerővel kevesebb áll a rendelkezésére. Megkérdeztem Lewist: »Ha mögötte haladtál, láttad a villogó lámpát?« Igennel felelt. »Akkor miért mentél belülre? Miért nem előzted meg őt kívülről?«” – idézte fel beszélgetésüket Lauda, aki szerint a brit ekkor látta be, hogy hibázott.


A Mercedes ezt követően közölte, szigorít hozzáállásán, ha versenyzői nem a csapat szabályai szerint játszanak. „Bevezetünk bizonyos szabályokat. Közöltük velük, hogy ami Barcelonában történt, az elfogadhatatlan a Mercedes számára, és az egyiküknek mindenképpen nyernie kell. Szabályokba foglaltuk, hogy mit nem szabad tenniük, és hogy büntetést kell fizetniük, ha megszegik ezt, máskülönben átgondoljuk a szerződésbontás lehetőségét, mert nekünk csapatjátékosok kellenek. Nem tehetjük tönkre egymást. Erről szólt a dolog. Toto előállt pár jó szabállyal, és újra béke lett. Ezt követően keményen harcoltunk, a balesetek száma pedig csökkent” – magyarázta Lauda.