2018-as Labdarúgó Világbajnokság

Illés Béla: Mindenki többet várt a válogatottól

Illés Béla szerint a tavalyi Eb-szereplés után mindenki jobb teljesítményt várt a magyar labdarúgó-válogatottól a világbajnoki selejtezősorozatban.

„Azt gondolom, már az is bravúr volt, hogy kijutottunk, ráadásul ott nagyon jól szerepeltünk. Mindenki egy jobb szereplést várt, de a portugál és a svájci csapat nagyon erős, úgyhogy nem volt egyszerű dolga a magyar csapatnak” – nyilatkozta a 64-szeres válogatott Illés az M4 Sportnak a magyar–ukrán öregfiúk-mérkőzés után.

Magyarország-Ukrajna öregfiúk-meccs (Fotó: m4sport.hu) Magyarország-Ukrajna öregfiúk-meccs (Fotó: m4sport.hu)A találkozón szintén pályára lépő Véber György is sajnálja, hogy a válogatottnak a sorozat végére nem maradt esélye. A Feröer-szigetek elleni, hazai mérkőzéssel kapcsolatban úgy vélte, hogy bár a keddi ellenfél már komoly játékerőt képvisel, mégis kötelező volt a győzelem, amely nyögvenyelősre sikeredett.

Tököli Attila szerint hiú ábránd lett volna azt várni a csapattól, hogy megnyeri a selejtezőcsoportot, a feröeriek elleni meccs pedig küzdelmes volt, nagyon nehéz volt feltörni az ellenfél védelmét. ”Örülünk neki, hogy a vége azért győzelem lett.”

A Margitszigeten rendezett öregfiúk-mérkőzés egyébként a májusi, 3–1-es ukrán győzelmet hozó ungvári találkozó visszavágója volt. A párharc apropóját az adta, hogy 1992-ben, azaz 25 éve játszott a magyar labdarúgó-válogatott először Ukrajnával, ráadásul az ukránok ellenünk játszották első hivatalos nemzetközi mérkőzésüket. Negyed évszázaddal ezelőtt a mieink Kiprich József duplájával és Sallói István góljával 3–1-re nyerni tudtak, majd négy hónappal később, Nyíregyházán ismét legyőzték Ukrajnát, akkor 2–1-re.

Az öregfiúk-meccs budapesti visszavágója szintén 3–1-es ukrán győzelmet hozott, Andrij Vorobej duplájára és Szerhij Nazarenko góljára csak Tököli Attila tudott válaszolni. Abban ugyanakkor valamennyi résztvevő egyetértett, hogy az eseménynek az eredmény volt a legkevésbé fontos része.

„Ez az első válogatottságom magyar színekben – nyilatkozta a nagyszőlősi születésű Rácz László. – Itt nem annyira a győzelem fontos, hanem hogy azok a játékosok, akik sok éven át a hazájuknak és a klubjuknak szolgáltak, kimehessenek a pályára és játszhassanak.”

„Persze nagyon bosszant minket a vereség, de ennek nem ez a lényege, hanem az a két nap, amit ilyenkor együtt töltünk a régi játszótársakkal, 15-20 évvel ezelőtti csapattársakkal vagy ellenfelekkel és nosztalgiázunk, egy időutazást hajtunk végre. A legnehezebb része a mérkőzés, mert mi erre már nem vagyunk felkészülve” – mondta Véber György.

Az ungvári születésű Jenei Sándornak nagy élmény volt, hogy a magyar öregfiúkkal szerepelhetett egy csapatban. „Mennek a poénok, az ugratások, szenzációs, nagyon jó közösség” – nyilatkozta az Újpesttel egy bajnoki címet és két ezüstérmet szerzett Jenei.