Kikkel lehet teljes a vb-mezőny?

Európából még nyolc, Afrikából hat csapat reménykedhet, de nem elképzelhetetlen, hogy Ausztrália és Új-Zéland is ott lesz Oroszországban.

Eddig 23 hely kelt el a jövő évi labdarúgó világbajnokság 32-es mezőnyéből. Bő egy hónapon belül, a maradék kilenc csapat kilétéra is fény derül. Európából még négy csapat kvalifikálhat, ehhez „csak” a pótselejtezőn kel továbbjutni.

A nyolc csapatot a jövő héten sorsolják össze, és a jelenlegi FIFA-ranglista alapján, a négy kiemelthez (Svájc, Olaszország, Horvátország, Dánia) húzzák ki a másik négy csapatot (Észak-Írország, Görögország, Írország, Svédország). Az oda-visszavágós párharcok továbbjutója pedig mehet a vb-re.

Az interkontinentális selejtezőkön hasonló a helyzet, a Honduras–Ausztrália és az Új-Zéland–Peru összecsapások továbbjutója vb-résztvevőnek mondhatja magát.

Rajtuk kívül, még három afrikai hely „kiadó”, eddig Nigéria és Egyiptom kvalifikálta magát a földrészről. A maradék három hely közül kettőre Tunézia és Szenegál nagyon jó eséllyel pályázik, kisebb csoda kellene, hogy ne ők jussanak ki Oroszországba, míg a harmadik helyről a november elején rendezendő Elefántcsontpart–Marokkó mérkőzés dönt.

A világbajnokság csoportjainak sorsolását 2017. december 1-jén tartják Moszkvában.

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságra kijutott válogatottak:
Afrika (5 helye van a kontinensnek):
Egyiptom, Nigéria
Ázsia (4):
Irán, Japán, Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia
Dél-Amerika (4):
Brazília, Uruguay, Argentína, Kolumbia
Európa (13+1):
Oroszország (házigazda), Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Izland, Franciaország, Portugália
Észak- és Közép-Amerika (3):
Mexikó, Costa Rica, Panama
Interkontinentális pótselejtező (2):