Musorujsag
Élő Eredmények

Lauda: Ha túl biztonságos lesz, az F1 elpusztítja önmagát

Lauda: Ha túl biztonságos lesz, az F1 elpusztítja önmagát

F1Fanatic
Ha a vezetőség túlságosan messzire megy a Forma–1 biztonságosabbá tételével, a sportág érdektelenebbé válik és „megsemmisül” – jelentette ki a Mercedes tanácsadójaként dolgozó korábbi világbajnok, Niki Lauda, aki örömmel vezetne napjainkban...

Noha 1976-ban, a Német Nagydíjon súlyos égési sérülésekkel járó balesetet szenvedett, Laudától sosem álltak távol a hasonló kijelentések. Nem egyszer elmondta, a Forma–1-hez hozzátartozik a veszély, hiszen a szurkolók számára többek között ezért lesz vonzó a sportág. Nem meglepő tehát, hogy ismét hasonló kijelentést tett, amikor az F1 jelenlegi helyzetéről kérdezték.

„Ne akarják teljesen biztonságossá tenni a Forma–1-et” – javasolta. „Az F1-es pilótáknak kell a legjobbnak lenniük az egész világon. Az emberek ezt akarják. És, amikor látod a baleseteket, nos, az emberek néha szeretnek baleseteket látni, hiszen így tudják, hol vannak a határok. Véleményem szerint ez kell elérnünk, egészen addig, amíg a pilóták épségben ki tudnak szállni az autókból. Ha túl messzire megyünk, az F1 szerintem megsemmisíti önmagát” – hangsúlyozta.

Niki Lauda (Fotó: Batchelor / XPB Images) Niki Lauda a 2014-es Osztrák Nagydíj előtti bemutatón (Fotó: Batchelor / XPB Images)

 

A háromszoros világbajnok szerint a veszélyes balesetek számának csökkenése „könnyebbé tette” a jelenlegi versenyzők dolgát. „A mai versenyzők a gyerekeikkel és a feleségeikkel jönnek a pályára. Még a kutyát is hozzák. Együtt nézik a versenyt, mert már nincs veszély. Mi egyedül voltunk, mert nem akartuk, hogy a feleségeink eljöjjenek a futamokra, és koporsóban vigyenek haza bennünket. Az egy másik korszak volt” – fogalmazott.

„Hála Istennek a Forma–1 annyira biztonságos lett, hogy ennek a veszélye nullára csökkent. Szerintem ez jó a sportnak. A sebesség, az erő most is ugyanolyan, az egyetlen különbség az, hogy nekünk sokkal rizikósabb volt ez az egész. Ha ezt leszámítjuk, most is ugyanúgy kell vezetni. A legjobbnak kell lenned, hogy a határokat feszegesd az autókkal” – hangsúlyozta.

Hiába azonban a vonzó veszély, Lauda nyilatkozata végén elismerte, inkább a mai, modern Forma–1-ben vezetne. Az indoklás – mondhatni, ahogyan azt tőle már megszokhattuk – vicces-cinikusra sikeredett. „Nem égett volna le a fülem, egyáltalán nem sérültem volna meg, és vagy ötvenszer annyi pénzt kerestem volna a versenyzéssel. Ha lenne választási lehetőségem, inkább napjainkban versenyeznék, de nincs választási lehetőségem” – zárta gondolatát.

Sebastian Vettel, Niki Lauda, Gerhard Berger és Helmut Marko a 2014-es Osztrák Nagydíj előtti bemutatón (Fotó: XPB Images) Sebastian Vettel, Niki Lauda, Gerhard Berger és Helmut Marko a 2014-es Osztrák Nagydíj előtti bemutatón (Fotó: XPB Images)
Borítókép: Niki Lauda (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak