Meglepő favorit a Toro Rossónál

Az Autosport információi szerint Brendon Hartley az első számú esélyes a Toro Rosso Austinra üresen maradó versenyzői ülésének átvételére. A lista második helyén állítólag a korábbi Forma–1-es pilótának, Sébastien Bueminek a neve található…

Brendon Hartley (Fotó: XPB)

A neves brit szaklap nemrég – szintén saját forrásaira hivatkozva – megírta, Pierre Gasly kihagyja az Amerikai Nagydíjat, hiszen a Super Formula utolsó fordulójának időpontja ütközik a viadallal, ő pedig Japánban száll harcba a széria bajnoki címéért (a Honda számára ez presztízskérdés). Most azt is tudni vélik, ki a legfőbb esélyes a fiatal francia helyettesítésére.


Korábban több név is szóba került már, most viszont egy meglepetésemberről cikkeznek az új-zélandi Brendon Hartley személyében. A 27 éves versenyző korábban a Red Bull juniorprogramjának tagja volt, 2009-ben és 2010-ben pedig a bikások hivatalos teszt és tartalékpilótájaként teljesített szolgálatot. 2008-ban tesztelt először Forma–1-es autót (a Red Bull versenygépét), 2009-ben pedig két alkalommal is pályára gurulhatott (a Toro Rossóval).


2010 előtt kikerült a bikások juniorprogramjából, és a Forma–1-től is egyre messzebb került, igaz, 2012-ben még volt egy tesztje a Mercedesszel, valamint a csapat szimulátorában is tesztelhetett.  Ezt követően a sportautózásban kamatoztatta tehetségét. 2015-ben a Porsche gyári pilótájaként világbajnok lett a WEC-ben, idén pedig tagja volt a Le Mans-i győztes triónak.
Brendon Hartley 2009-ben (Fotó: XPB) Brendon Hartley 2009-ben (Fotó: XPB)


A sportautózásban elért sikereknek köszönhetően (a hétvégén például megszerezheti második bajnoki címét a japán futamon) kellő mennyiségű licencponttal rendelkezik az F1-es debütáláshoz, a WEC-ben pedig a hibridautók vezetéséről is gyűjthetett tapasztalatot. Mivel a sorozat évek óta ellátogat Austinba, a versenypálya sem ismeretlen számára. Ami a jövőjét illeti, a hírek szerint 2018-ban az IndyCarban versenyezhet Chip Ganassi csapatában.


Abban az esetben, ha nem sikerül egyezségre jutni az új-zélandival, Sébastien Buemi versenyezhet a Toro Rossónál. A svájci 2009 és 2011 között már teljesített a csapatnál, mielőtt kikerült az F1-ből. Később azonban több sorozatban is letette névjegyét: Hartley-hoz hasonlóan sikeres WEC-pályafutásba kezdett, de a Forma–E-ben is sikerült bajnoki címet szereznie.


Austin egyébként 2018 szempontjából is fontos lehet a Toro Rosso számára: a csapatvezető, Franz Tost szeretné egyfajta „szintfelmérőnek” használni a futamot, hiszen továbbra sem dőlt el, kik vezethetik az istálló autót a következő szezonban. Gasly persze komoly eséllyel pályázik az egyik ülésre, Danyiik Kvjat helye azonban továbbra sem biztos. Az osztrák állítólag Hartley szerződtetésétől sem zárkózik el, ha jól sikerül a hétvégi beugrás…
Brendon Hartley a Porsche LMP1-es autójában (Fotó: XPB) Brendon Hartley a Porsche LMP1-es autójában (Fotó: XPB)